China îl felicită pe Joe Biden pentru victoria în alegeri. Dar…

sursa: arhivă EVZ

"Înţelegem că rezultatele alegerilor SUA vor fi stabilite în conformitate cu legile şi procedurile SUA”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei i-a felicitat vineri pe preşedintele şi vicepreşedintele aleşi ai SUA, Joe Biden şi Kamala Harris, la aproape o săptămână de la anunţul victoriei celor doi politicieni ai Partidului Democrat la scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie şi pe care preşedintele Donald Trump refuză să o recunoască, informează Reuters şi AFP.

„Respectăm alegerea poporului american. Îi felicităm pe Joe Biden şi pe Kamala Harris”, a declarat în timpul conferinţei de presă zilnice purtătorul de cuvânt al ministerului chinez Wang Wenbin.

După 7 noiembrie, mesaje de simpatie pentru Joe Biden au venit din toată lumea. Mai puțin din China.

„Înţelegem că rezultatele alegerilor SUA vor fi stabilite în conformitate cu legile şi procedurile SUA”, a adăugat el, scrie Agerpres.

Există, evident, un indiciu de ironie în această afirmație. Prin faptul că nu recunoaște rapid victoria lui Joe Biden, China înseamnă că are probleme în înțelegerea sistemului democratic american. În orice caz, regimul chinez și-a păstrat distanța față de campania electorală din Statele Unite, comentează Slate.

În trecut însă, mass-media chineză și-a dedicat titlurile în caz de alegeri prezidențiale din SUA.

China, pe de altă parte, nu duce lipsă de observatori ai vieții politice americane. Economistul Ding Yifan, cercetător la Centrul de Dezvoltare al Consiliului de Stat, a participat la numeroase misiuni de studiu la Washington. El crede că „condițiile în care au avut loc aceste alegeri subliniază punctele slabe ale sistemului american”.

„Viitorul Chinei nu depinde de alegerile din SUA”

Un punct de vedere pe care îl detaliază în domeniul sănătății: „În Statele Unite, toate deciziile de a lupta împotriva Covid-19 sunt pline de calcule politice. În state, guvernanții se gândesc în primul rând, în funcție de culoarea lor politică, la ceea ce le poate aduce decizia lor. Acestea sunt mici calcule politice”.

La 31 octombrie, vice-ministrul de externe Qin Gang a declarat în timpul unei întâlniri cu câțiva jurnaliști occidental: „Viitorul Chinei nu depinde de alegerile din SUA”, a spus el. Adăugând: „Nu ne pasă cine este în Casa Albă. Ceea ce ne dorim este o relație calmă și mai bună cu Statele Unite”.

Ceea ce pare să însemne că Beijingul așteaptă să vadă fără prea multe iluzii care va fi comportamentul lui Joe Biden în ceea ce privește China . Chiar și faptul că Xi Jinping și Joe Biden se cunosc nu este abordat de presa chineză. S-au întâlnit de mai multe ori în timpul primului mandat al președinției Obama, când Joe Biden, vicepreședintele SUA, era responsabil cu relațiile cu China.

Liderii de la Beijing, precauți față de președinții democrați

La Paris, François Heisbourg, consilier special al Fundației pentru Cercetări Strategice, a explicat pe 5 noiembrie în The Latest News from Alsace că opoziția față de China este „probabil cel mai important element de continuitate între Biden și Trump, susținut de un consens foarte larg în Statele Unite, și de politicienii republicani și democrați”.

Liderii chinezi împărtășesc probabil această analiză. În plus, sunt precauți față de președinții democrați americani, care sunt întotdeauna foarte critici cu privire la situația drepturilor omului din China.

Joe Biden, în timpul campaniei sale, a anunțat în special că, dacă va fi ales, va întâlni cu Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor pe care Beijingul îl consideră „un separatist periculos”.

Partidul Comunist Chinez este convins că Statele Unite sunt preocupate în primul rând de blocarea dezvoltării Chinei, deoarece nu tolerează perspectiva ca a doua cea mai mare economie mondială să o depășească pe cea a Statelor Unite.

De asemenea, pentru a se consolida în fața probabilelor obstacole americane, China se află în proces de organizare. Beijingul își redefinește cu atenție prioritățile, în special pentru a fi mai puțin dependent de exporturile sale și pentru a identifica mai bine posibilitățile pieței sale interne.

Toate acestea au fost detaliate în cadrul sesiunii Comitetului Central al partidului, care a avut loc la Beijing în perioada 26-28 octombrie.

Declarația publicată pe 29 octombrie, la sfârșitul ședinței Comitetului Central, indică faptul că obiectivul Chinei este acum de a merge spre un „nou model de dezvoltare economică” mai concentrat pe consumul casnic.

Prin urmare, China va înceta să bazeze creșterea economiei sale pe exportul de produse ieftine „fabricate în China”.

În aceste condiții, liderii chinezi au făcut cunoscut faptul că țara trebuie să se bazeze pe „inovație” pentru a atinge „autonomia tehnologică” . Și a devenit o prioritate să aducă giganții industriei chineze să obțină independență. Aceasta, pentru a construi până în 2035, o „țară socialistă modernă” în care „produsul intern brut pe cap de locuitor să atingă nivelul țărilor moderat dezvoltate”.

În 2001, Statele Unite au fost printre țările cele mai favorabile intrării Chinei în Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Ideea era că această aderență la funcționarea comerțului internațional ar promova liberalismul economic în China și ar conduce inevitabil la dezvoltarea democratică în China.

Nu asta s-a întâmplat. China își propune astăzi mai presus de toate să recâștige locul primei civilizații din lume pe care consideră că l-a avut în ultimele secole.