China comunistă își pierde puterea economică. Probleme cu demografia
- Iuliu Vlădescu
- 17 octombrie 2023, 14:25
Ultimele trei decenii au reprezentat pentru China comunistă perioada în care a cunoscut o expansiune aproape neîntreruptă capacităților de producție a enormului apetit pentru a consuma și a capacității de a proiecta putere în întreaga economie mondială, scrie Business Insider.
Strategia Partidului Comunist Chinez a fost aceea de a urmări dezvoltarea economiei din China mai presus de orice altceva. Chiar și atunci când această unicitate a împins partidul să facă greșeli politice. De exemplu, s-a creat o bulă masivă pe piața imobiliară, care a înglodat provinciile în datorii eșuând în trecerea de la o dependență excesivă de investiții.
Schimbare de strategie: bogăție vs. putere
Nu a fost timp să se oprească pentru corecții deoarece mintea Chinei era doar la bani. Această perioadă nu a fost doar o binefacere pentru Beijing, ea a contribuit și la alimentarea cererii globale. Statele s-au bazat pe apetitul Chinei de modernizare rapidă și putere industrială pentru a-și supraalimenta propria dezvoltare.
Chiar și companiile din SUA au văzut China ca următoarea mare piață globală, făcând chiar și pariuri în acest sens. Pariurile au fost însă pierdute. Președintele Xi Jinping a schimbat rațiunea de a fi a PCC de la economie spre securitatea națională. Pentru China a devenit mult mai interesantă puterea decât bogăția. Astfel, schimbându-se prioritățile s-a schimbat și comportamentul.
Anterior, de fiecare dată când China întrezărea la orizont o posibilă recesiune, partidul intervenea și salva situația. De data asta nu vine niciun stimul puternic.
Nici creșterea explozivă pe care o așteptau cândva experții din China nu se va întoarce. Relația Beijingului cu restul lumii nu mai este concentrată pe principiile raționalității economice, ci mai pe setea sa de putere politică.
China s-a încovoiat din cauza problemelor structurale
„Nu mai este vorba despre economie, ci despre tehnologie avansată și armament”, a spus Lee Miller, fondatorul expertului economic chinez China Beige Book. Economia din China s-a cocoșat sub greutatea propriilor probleme structurale de aproape un deceniu încoace. Însă de la sfârșitul politicii Zero Covid a lui Xi a devenit clar că modelul său de creștere este fundamental greșit.
Politica Beijingului de până acum a fost aceea de a susține că, asemeni altor economii în curs de recuperare din cauza pandemiei, China își va relua în timp modelul normal de creștere. Dar, se pare că economia rămâne în urmă.
Domeniul imobiliar este cel mai vizibil semn al declinului economiei din China. Din nefericire și alte părți cheie ale economiei din China sunt tensionate. În vreme ce marea majoritate a restului lumii se luptă cu inflația, China este încă în modul deflaționist.
Exporturile din China scad
IPC din august a ajuns la 0,1 procente, în creștere comparativ cu minus 0,3 procente în luna anterioară, arătând o lipsă generală a cererii interne. Exporturile, care reprezintă 40 la sută din creșterea PIB-ului țării, au atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani în iulie, scăzând cu 14 procente față de aceeași perioadă a anului anterior. Cifrele exporturilor din China în luna august au arătat o oarecare îmbunătățire, dar au scăzut totuși cu 8,8 la sută față de anul precedent.
Charlene Chu, director general și analist la Autonomous Research, prezice că exporturile din China vor scădea cu 8 la sută față de anul trecut. Chu a spus că această slăbiciune nu este doar rezultatul unei recesiuni ciclice. Ea face parte dintr-o schimbare permanentă a lanțurilor de aprovizionare cauzată de tensiunile comerciale cu Europa și Statele Unite. Acestea sunt forțe puternice care nu sunt ușor de inversat.
Odată ce multinaționalele nu mai văd China ca o sursă de creștere constantă, acestea ar putea să înceapă să-și schimbe planurile de investiții. În același timp, anxietatea internă cu privire la scăderea ocupării forței de muncă poate schimba comportamentul de bază al consumatorilor care a impulsionat ascensiunea Chinei. Acest lucru poate crea un cerc vicios, care se auto întărește și care menține investițiile și cheltuielile scăzute.
Probleme demografice
În plus, Beijingul ar avea nevoie să-și păstreze forța pentru alte probleme care ar putea apărea. Pe termen lung, Partidul Comunist Chinez trebuie să-și facă griji cu privire la demografia din China. Datorită mandatelor guvernamentale anterioare, cum ar fi politica ”un singur copil”, populația țării îmbătrânește rapid. Chiar a început să scadă în 2022.
Forța de muncă va începe în curând să scadă la rândul ei. În momentul de față, există trei lucrători pentru fiecare pensionar în China.Însă, potrivit estimărilor acest raport se va modifica și va ajunge la ”unu la unu” până ăn anul 2050. Fără creșterea prețurilor proprietăților sau creșterea continuă, numărul tot mai mare de pensionari va pune o povară grea asupra rețelei de siguranță socială din China.
PIB-ul pe cap de locuitor este în prezent de aproximativ 12.800 de dolari americani. Toate politicile sunt acum determinate de însuși Xi Jinping, iar prioritățile sale sunt să cheltuiască bani pentru a se angaja într-o cursă tehnologică și de securitate națională cu SUA”, a explicat Victor Shih, profesor la Universitatea din San Diego, California.