China este noul "El Dorado" al fotbalului mondial

China este noul "El Dorado" al fotbalului mondial

Clubul Guangzhou Evergrande îi plăteşte argentinianului Dario Conca un salariu de 10,6 milioane € pe an, sumă care îl face pe sud-american al cincilea cel mai bine plătit jucător al lumii.

Fotbalul a luat-o din nou razna, aşa cum face în fiecare vară, când are loc perioada de mercato din presezon. De această dată, lovitura pe piaţa transferurilor n-a venit dinspre bogaţii de la Manchester City, Chelsea Londra sau Real Madrid.

"Bomba" a oferit-o un club minuscul din China, Guangzhou Evergrande, care a cumpărat un mijlocaş argentinian de 28 de ani, Dario Conca, cu 7 milioane de euro de la Fluminense. Totodată, Conca va primi, în fiecare dintre cei trei ani de contract, un salariu de 10,6 milioane de euro, plus o primă de instalare de 4,8 milioane de euro!

Desemnat cel mai bun jucător din campionatul Braziliei în ultimele două sezoane, Conca a devenit al cincilea cel mai bine plătit fotbalist al lumii, în condiţiile în care n-a câştigat nimic important şi n-a evoluat în vreunul dintre campionatele tari ale Europei! Lansat de River Plate, Conca n-are selecţii la naţionala Argentinei, iar experienţele sale ca jucător sunt neconcludente. A fost împrumutat pe la diverse for maţii: Universidad Catolica (Chile), Rosario Central (Argentina), precum şi Vasco da Gama şi Fluminense (Brazilia). Are o statură de cârmaci la canotaj (1,68 metri şi 57 de kilograme), fiind mai degrabă un mingicar decât un atlet.

Şi un român se pregăteşte să ia calea Chinei bogate. Gabi Mureşan, căpitanul României la ultimul amical al tricolorilor (0-2 cu Paraguay), este aproape să semneze o înţelegere de nabab cu gruparea Ghangchun Yatai, de la care va lua o primă de instalare de 500.000 de euro şi un salariu de o jumătate de milion de euro pe sezon. CFR Cluj se va alege cu un milion de euro.

Mafia pariurilor este în floare

Transferurile uimitoare pe care le fac chinezii schimbă polul de influenţă din fotbal, după ce, economic, această ţară este tot mai puternică. Fotbaliştii abandonează petrodolarii arabilor, unde şeicii nu mai cumpără câte o vedetă de fiecare dată când li se umple scrumiera la maşină, şi dolarii prăfuiţi ai americanilor pentru yuanii Chinei.

Campionatul chinez are însă un renume murdar din pricina implicării mafiei pariurilor, activă mai ales în ţări ca Singapore şi Thailanda.

METAMORFOZĂ

De la retrogradare şi faliment în 2010, la "Chelsea din Asia" în 2011.

Echipa FC Guangzhou Evergrande a fost fondată în anul 1954 şi evoluează pe stadionul "Tianhe", care are o capacitate de 60.000 de locuri. Nu este o formaţie cu tradiţie în China, nereuşind să câştige vreodată campionatul intern. Deţine recordul celei mai clare victorii obţinute de o grupare chineză, 10-0 pe teren propriu cu Nanjing Yoyo, pe 21 iulie 2010.

La începutul anului trecut, clubul a fost retrogradat din primul eşalon împreună cu formaţia Chengdu Blades din pricina unui scandal de corupţie cu ramificaţii pe "piaţa neagră a pariurilor". Înaintea acestui episod, echipa se numea FC Guangzhou Pharmaceutical, fiind sponsorizată de o companie farmaceutică.

Va juca un meci amical cu echipa Real Madrid

FC Guangzhou s-a aflat o perioadă în faliment, dar salvarea a venit de la puternicul grup financiar "Evergrande Real Estate", care a devenit principalul sponsor. Infuzia de capital, peste 40 de milioane de euro într-un an şi jumătate, s-a văzut imediat. Clubul a primit repede porecla de "Chelsea din Asia".

În acest moment, echipa se află pe primul loc în clasamentul primei divizii chineze, cu 31 de puncte după 13 etape. Pe lângă argentinianul Dario Conca, printre "stranieri" se mai numără patru brazilieni: Muriqui, Paulao, Cleo şi Renato Caja, dar şi doi sud-coreeni: Lee Jang-Soo şi Won-Hee Cho.

În această vară, pe 3 august, FC Guangzhou va evolua pe teren propriu, într-o partidă amicală, cu spaniolii de la Real Madrid, pentru care asiaticii vor scoate din buzunar câteva milioane de euro.

Oraşul Guangzhou este al treilea oraş din China din punct de vedere al puterii economice şi face parte din regiunea Guangdong. Are o populaţie de circa 12,7 milioane de locuitori. Aici se află una dintre cele mai înalte clădiri din lume, turnul televiziunii (600 de metri).

AMINTIRI

Fostul mijlocaş Constantin Schumacher vorbeşte despre experienţa inedită trăită acum cinci ani în China, la clubul care devenit cel mai bogat din Asia.

Trei jucători români au evoluat de-a lungul timpului la clubul FC Guangzhou. Mijlocaşul Con stantin Schumacher, fundaşul Corneliu Papură şi atacantul Claudiu Răducanu au evoluat în 2006, în acelaşi timp, pentru gruparea chineză.

"Cine intră primul în intersecţie, ăla trece!"

Schumacher ne-a povestit ce a însemnat pentru el experienţa la Guangzhou. "Jucam în Ucraina, la Volin Luţk, şi am primit o ofertă printr-un impresar chinez de la FC Guangzhou. Mai jucasem în China, în 2003, la Chongqing, şi îmi plăcuse. Nu am ezitat şi am plecat şi a doua oară. Pentru chinezi contează să ai CV. Pe mine mă ştiau. Banii erau destul de mulţi. În 2006, la Guangzhou, media salariilor era de 300.000 de euro pe an, plus prime de joc. Chinezii plăteau corect, nu existau întârzieri. Eu, Răducanu şi Papură am fost singurii jucători străini în acel sezon", ne-a spus Schumacher, care e nostalgic după acea perioadă.

"Eu am jucat şi pe la FC Argeş, şi la Rapid, şi la Universitatea Craiova, dar în China am câştigat cel mai bine. Am primit acolo o casă. Maşină nu am vrut, fiindcă nu aveam ce să fac cu ea. Nu puteai să conduci în oraşul ăla. Nu există reguli de circulaţie. Acolo cine intră primul în intersecţie, ăla trece! Mergeam cu taxiul şi umblam cu traducător după mine. M-aş întoarce oricând în China, dar m-am lăsat de fotbal".

"Schumi" explică de ce a stat doar un sezon la Guangzhou, la fel Papură şi Răducanu: "Atunci, echipa era în liga secundă. Noi am terminat sezonul pe locul doi, dar nu am promovat. La ei, la final de sezon se schimbă antrenor, se schimbă jucătorii, tot. A trebuit să plecăm. Acolo se pune accent pe forţa fizică. Se aleargă în disperare. Aşa e fotbalul asiatic".

Fotbalul chinez este cunoscut şi pentru scandalurile legate de meciurile trucate. Schumacher spune că nu s-a lovit făţiş de jocurile de culise, dar a avut bănuieli în privinţa unor coechipieri. "Jucătorii chinezi umblau peste tot cu laptopul după ei. La antrenamente îi mai auzeam cum şuşoteau. Îţi mai dai seama când cineva nu trage la fel ca restul echipei şi tu stai şi te întrebi ce s-a întâmplat. Aşa, concret, nu pot să spun nimic, pentru că nu ştiu", zice "Schumi".

În acest moment, în China evoluează atacantul Cristian Dănălache (Jiangsu). De-a lungul timpului, prin campionatul chinez au mai trecut jucători români importanţi: Bogdan Mara şi Ionel Dănciulescu (Tianjin Teda), Dan Alexa (Beijing Guoan), Ionel Gane (Tianjin Kangshifu). Antrenorul Viorel Hizo a pregătit echipa Chongqing. "Jucătorii chinezi umblau peste tot cu laptopuri. Îţi mai dai seama când cineva nu trage la fel ca restul echipei.“ CONSTANTIN SCHUMACHER, fost jucător al echipei Guangzhou

3 jucători români au evoluat la echipa chineză Guangzhou: Schumacher, Papură şi Răducanu ECONOMIE

În China trăiesc 64 de miliardari în dolari, dar ţara are cel mai mic PIB pe cap de locuitor

China este ţara cea mai populată din lume, cu aproximativ 1,3 miliarde de locuitori, având o suprafaţă totală de 9.572.419 kilometri pătraţi. În 2010, China a avut un PIB estimat la 5,9 trilioane de dolari.

Într-un top întocmit de prestigioasa revistă "Forbes", în această parte a Asiei trăiesc 64 de miliardari în dolari. În acest moment, China reprezintă a doua forţă economică la nivel mondial, după SUA, cu o medie de creştere de 10 la sută în ultimii 30 de ani. Specialiştii estimează că, în următorii 15-20 de ani, China va ajunge cea mai mare putere economică a lumii.

Ţara asiatică nu traversează o perioada de recesiune, aşa cum au păţit sau încă mai trăiesc alte state. Mai mult decât atât, China a oferit împrumuturi externe importante. SUA este ţara cea mai îndatorată în acest moment la chinezi. Cea mai mare pondere în economia Chinei o are industria: 42,1 la sută.

China, în care regimul comunist este la putere, are cele mai mari rezerve valutare din lume, circa 2,85 mii de miliarde de dolari. Moneda oficială este yuanul. Salariul minim lunar este de 920 de yuani, iar cel mediu lunar ajunge la 2.050 de yuani. La cursul oficial, un dolar este echivalentul a 6,803 de yuani. Deşi este un colos economic, China are cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din lume, 3,73 de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News