Evenimentul Zilei > Actualitate > China dă liber deschiderii focului asupra navelor străine
China dă liber deschiderii focului asupra navelor străine

China dă liber deschiderii focului asupra navelor străine

Autoritățile din China au permis gărzilor de coastă, în premieră, să tragă asupra navelor străine

China dă liber deschiderii focului asupra navelor străine. Această decizie va tensiona și mai mult apele disputate din apropierea Chinei să fie şi mai agitate, informează Reuters

China a adoptat, vineri, o lege ce poate avea consecințe de escaladare grave. În premieră, legea acordă explicit permisiunea gărzii de coastă să tragă asupra unor nave străine.

China are dispute privind suveranitatea maritimă cu Japonia în Marea Chinei de Est. Dar și cu mai multe state din sud-estul Asiei în Marea Chinei de Sud.

Autorităţile chineze au trimis garda de coastă pentru a alunga vase de pescuit ale altor ţări din zonele pe care le revendică, ceea ce uneori a dus la scufundarea acelor vase, scrie Agerpres.

Principalul organism legislativ chinez, Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului, a adoptat legea gărzii de coastă vineri, potrivit relatărilor din media.

 China dă liber deschiderii focului asupra navelor străine. Cu „toate mijloacele necesare”

Potrivit proiectului de lege publicat anterior, garda de coastă are permisiunea să folosească „toate mijloacele necesare”. În scopul de a opri sau a preveni ameninţările din partea vaselor străine.

Totodată, legea specifică circumstanţele în care pot fi folosite diferite tipuri de arme, cele care pot fi ţinute în mâini, instalate pe nave sau aeriene.

Un alt aspect: legea permite personalului gărzii de coastă să demoleze structurile altor ţări construite pe recifuri revendicate de China.

În continuare, să inspecteze vasele străine în apele revendicate de China.

De asemenea, noua lege le dă angajaţilor gărzii de coastă prerogativul de a crea zone temporare de excluziune, „după necesităţi”. Pentru a opri alte nave să pătrundă într-o anumită regiune.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat vineri că legea este conformă cu practicile internaţionale.

Primul articol al legii explică faptul că legea este necesară pentru a apăra suveranitatea, securitatea şi drepturile maritime ale Chinei.

Noua lege vine la şapte ani după ce China a fuzionat mai multe agenţii din domeniul maritim pentru a forma un birou al gărzii de coastă.

După ce biroul a intrat sub comanda Poliţiei Armate a Poporului în 2018, a devenit o ramură a forţelor armate chineze.