Nave fără echipaj în Marea Neagră și Mediterana. Sfidare de la sultanul Erdogan

Nave fără echipaj în Marea Neagră și Mediterana. Sfidare de la sultanul Erdogan

Robotizarea operațiunilor navale, fie sub sau pe mări, este în curs în cadrul tuturor proiectelor avansate ale armatelor lumii. Inclusiv în Turcia, pe măsura ambițiilor și provocărilor liderului de la Ankara.

În ultimii ani, inițiativele în această direcție au fost multe, în special în Statele Unite, unde au fost lansate mai multe programe de nave autonome, precum Sea Hunter, destinat războiului submarin, LUSV (Large Unmanned Surface Vessels) sau chiar XLUUV (Extra Large Unmanned Undersea Vehicles) și LDUUV (Large Diameter Unmanned Underwater Vehicles).

La această listă se adaugă proiectul CUSV al Textron Systems (Common Unmanned Surface Vessel), o navă de patrulare fără echipaj.

De altfel, US Navy intenționează să parieze pe astfel de nave pentru a-și atinge obiectivul de a alinia mai mult de 500 de nave până în 2030.

Recent, Darpa, agenția de cercetare și dezvoltare a Pentagonul a dat startul proiectului NOMARS (No Manning Required Ship) prin atribuirea a șapte contracte mai multor companii inovatoare din domeniul naval.

Dar Marina SUA nu este singură. Royal Navy efectuează experimente în acest domeniu, prin inițiativa sa NavyX. În martie, în timpul manevrelor din Norvegia, a testat Maritime Autonomy Surface Testbed (MAST), o navă autonomă de 13 metri lungime proiectată de L3 Harris, Laboratorul de Știință și Tehnologie al Apărării din cadrul Ministerului Apărării din Marea Britanie, scrie Opex 360.

Și, în iunie, același lucru s-a făcut cu o navă Pacific 24 fără echipaj. În iunie, ministerul britanic al Apărării a lansat o cerere de oferte pentru un submarin autonom, capabil să navigheze timp de 3 luni și să ofere „o capacitate discretă, flexibilă, precisă și rapidă de colectare a informațiilor”.

În timp ce în Franța astfel de capabilități vor fi utilizate pentru războiul împotriva minelor, cu sistemul SMAF (Système de lutte anti-mines future), dezvoltat în colaborare cu britanicii, Ministerul Australian al Apărării australian a notificat recent compania  Thales cu un contract pentru un „sistem naval autonom suveran”, dedicat războiului antisubmarin.