Liderul chinez Xi Jinping și oficiali de rang înalt au cerut în cadrul unei reuniuni a Comisiei Naționale de Securitate o supraveghere mai strictă asupra inteligenței artificiale (AI).
Președintele Xi Jinping și alți înalți oficiali chinezi au convenit, în cadrul unei reuniuni a Comisiei Naționale de Securitate, asupra necesității unui control strict în ceea ce privește inteligenţa artificială (AI), a relatat miercuri presa de stat. De asemenea, liderul chinez și alți oficiali de guvernământ al Partidului Comunist au ceru să se „îmbunătățească guvernarea securității datelor din rețea și a inteligenței artificiale”.
„Trebuie să ne pregătim pentru cele mai grave situații neprevăzute și scenarii posibile și să fim pregătiți să rezistăm la vânturi puternice, ape turbulente și chiar furtuni periculoase”, au declarat oficialii după reuniune, potrivit agenției de stat Xinhua.
Xi Jinping, despre securitate națională cu care se confruntă China
„Complexitatea și gravitatea problemelor de securitate națională cu care se confruntă țara noastră au crescut exponențial”, a subliniat președintele Xi Jinping.
În ultimele luni, China a intensificat o amplă campanie pentru a elimina amenințările percepute la adresa securității naționale, restricționând accesul la date, atacând firmele străine de consultanță și întărind legile împotriva spionajului. Mai mult, au anunțat că vor impune o „inspecție de securitate” asupra instrumentelor dezvoltate în China și bazate pe inteligență artificială, precum Chat GPT.
Acestea au prezentat proiecte de reglementări menite să asigure „dezvoltarea sănătoasă și aplicarea standard a tehnologiei de inteligență artificială generativă”.
S-ai luat măsuri pentru a consolida controlul de stat asupra inteligenței artificiale (AI)
Produsele de inteligență artificială (AI) vor trebui să reflecte „valorile socialiste de bază”, prevede proiectul de lege. Administrația spațiului cibernetic din China a supus dezbaterii publice proiectul de reglementări, care, în sistemul politic extrem de centralizat al Chinei, este posibil să intre în vigoare.
Textul a fost dezvăluit într-un moment în care multe companii chineze de tehnologie, precum Baidu, Alibaba, JD.com, Netease și ByteDance (compania mamă a TikTok) au declarat în ultimele săptămâni că lucrează la propriul model de robot conversațional, sperând să se bazeze pe succesul pionierului american Chat GPT.
China a anunțat planuri ambițioase de a deveni un lider global în IA până în 2030. Grupul de consultanță McKinsey estimează că sectorul ar putea aduce aproximativ 600 de miliarde de dolari în fiecare an la produsul intern brut al Chinei până atunci, informează barrons.com.