Președintele chinez Xi Jinping le-a cerut consilierilor săi să găsească modalități de a oferi Rusiei asistență financiară care să nu încalce sancțiunile occidentale asupra Moscovei.
Moscova a solicitat un sprijin comercial, financiar și tehnologic mai mare de la cel mai mare partener comercial al său, Beijing, în cel puțin două schimburi „tensionate” în ultimele săptămâni, au declarat oficiali chinezi anonimi pentru ziar.
Sprijinul oferit de China
Se pare că armele și muniția nu făceau parte din cerere. Președintele chinez Xi Jinping le-a cerut consilierilor săi să găsească modalități de a oferi Rusiei asistență financiară care să nu încalce sancțiunile occidentale asupra Moscovei. „Înțelegem situația dificilă. Dar nu putem ignora propria noastră situație în acest dialog”, a spus un oficial chinez . „Partea chineză este dispusă să-și îndeplinească angajamentele față de partea rusă și face asta atunci când sunt îndeplinite condițiile adecvate”, au adăugat ei.
Discuțiile la nivel înalt dintre oficiali au subliniat accelerarea întreprinderilor rusești în China, minimizând în același timp riscul pentru Beijing, a raportat The Washington Post. Mai multe documente au arătat că gazoductul și proiectele nucleare ale Rusiei din interiorul Chinei merg înainte, a adăugat ziarul.
Beijingul a ordonat guvernelor regionale și municipale să extindă relațiile comerciale și financiare cu Rusia, a raportat The Washington Post, citând oficialii chinezi și documentele de licitație depuse în China.
Parteneriatul dintre China și Moscova
Beijingul a mers pe o frânghie diplomatică între refuzul de a se alătura sancțiunilor împotriva Moscovei și menținerea legăturilor economice cu Occidentul după ce Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie. Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a reafirmat sprijinul pentru Moscova în timpul unui forum online, la care a participat omologul său rus Serghei Lavrov, înainte de deschiderea mult așteptată a unui pod transfrontalier în această săptămână.
Dar China a refuzat să ajute Rusia să evite sancțiunile din teama că ar putea fi tăiată de la tehnologia occidentală critică a semiconductoarelor și aerospațiale, a declarat un oficial chinez pentru The Washington Post.
Sancțiunile fără precedent au „deteriorat în mod inutil” schimburile comerciale ruso-chineze, a declarat Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington. De asemenea, Beijingul i-a spus clar Moscovei că încheierea conflictului de 100 de zile ar oferi Chinei „mai multă marjă de libertate” pentru a se opune sancțiunilor și a dezvolta relațiile de afaceri cu Rusia.
Cu câteva zile înainte de invazie, președintele rus Vladimir Putin și președintele Chinei au anunțat un parteneriat „fără limite” cu planuri de creștere a comerțului bilateral la 250 de miliarde de dolari până în 2024, potrivit The Moscow Times.