Evenimentul Zilei > Actualitate > China amenință SUA cu un nou Război Rece. Mesajul lui Xi Jinping către Joe Biden
China amenință SUA cu un nou Război Rece. Mesajul lui Xi Jinping către Joe Biden

China amenință SUA cu un nou Război Rece. Mesajul lui Xi Jinping către Joe Biden

Omul care conduce China a vorbit răspicat despre un Război Rece în cazul în care Joe Biden va continua politica lui Donald Trump.

China vorbește despre un nou Război Rece care ar putea genera mari probleme la nivel mondial. Sintagma a fost folosită, luni, de Xi Jinping, președintele acestei țări. Liderul de la Beijing s-a adresat forumului economic de la Davos (Elveția) prin intermediul unui mesaj video.

Xi Jinping s-a prezentat ca un apărător al multilateralismului şi mondializării. Aşa cum a procedat şi la ediţia forumului de acum patru ani, înainte de venirea la putere a lui Donald Trump.

China dă de înțeles că s-ar putea intra într-un Război Rece

Mesajul lui Xi Jinping vine la mai puţin de o săptămână după instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden Și pare a fi un avertisment de a nu continua politica lui Trump. Cel care a prezentat China drept rivalul nr. 1 al SUA. Mai ales în plan comercial şi tehnologic. Regimul de la Beijing se teme în special că Biden ar putea încerca să-i unească pe occidentali împotriva sa.

„Construirea de clanuri sau declanşarea unui nou război rece, respingerea, ameninţarea sau intimidarea celorlalţi, impunerea decuplării, perturbarea lanţurilor de aprovizionare sau stabilirea de sancţiuni pentru a provoca izolarea nu ar face decât să împingă lumea către divizare şi chiar confruntare. Iar confruntarea ne va duce într-un impas.” A spus președintele Chinei în cadrul mesajului său.

Precizări esențiale făcute de liderul de la Beijing

Preşedintele chinez a asigurat că Beijingul lucrează din greu la menţinerea de relaţii de prietenie şi cooperare cu alte ţări. Și că jocul cu „sumă zero” sau „câştigătorul ia totul” nu reprezintă filozofia călăuzitoare a poporului chinez, conform Agerpres.

Xi Jinping a mai vorbit despre multilateralism, dar împotriva unui „multilateralism selectiv”, subliniind că regulile odată stabilite trebuie urmate de toţi. El a făcut apel la comunitatea internaţională să fie unită şi să coopereze. „Ni s-a demonstrat din nou că abordările protecţioniste, unilaterale şi de izolare arogantă eşuează întotdeauna”.