China a încercat să ascundă analize de secvențiere ale virusului, arată un studiu publicat în platforma de studii științifice a Universității din Seattle. Profesorul Jess Bloom a descoperit informațiile în cloud.
Profesorul Jess Bloom, de la Universitatea din Seattle, a descoperit informații în cloud. China a încercat să ascundă analize de secvențiere ale virusului, arată un studiu publicat în platforma de studii științifice a Universității din Seattle, scrie Aleph News.
Motivul pentru care China a ascuns secvențierile rămâne ascuns. Jess Bloom afirmă că secvențierile pe care chinezii au încercat să le ascundă sunt cele mai importante date despre originea virusului. Pentru că, dacă știm toate variantele în care virusul a circulat în pandemie,precizează profesorul, putem să mergem către originile lui. Această anchetă merge dincolo de anchetele care sunt făcute pe teren și la care China a avut o contribuție foarte importantă.
Studiul comun realizat de experţi chinezi şi specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a ajuns la concluzia că transmiterea coronavirusului la om de la un animal intermediar este o ipoteză ”de la probabilă la foarte probabilă”, un incident de laborator rămânând ”extrem de improbabil”
De unde provine virusul
Profesorul Jess Bloom arată că încercarea Chinei de a ascunde aceste secvențieri pune sub semnul întrebării toate datele pe care le-a oferit până acum despre virus. El i-a contactat pe autorii chinezi ai studiului, ca să îi întrebe de ce au șters datele, dar nu a primit niciun răspuns. Jurnaliștii de la The Telegraph au încercat, și ei, să-i contacteze dar nici ei nu au primit vreun răspuns. Și, cu toate astea, China susține în continuare că nu a ascuns nimic în ancheta publicată după investigația anchetei OMS, de la începutul anului.
Singura certitudine pe care o avem este că SARS-CoV-2 provine de la liliac. Dar nu știm cum a ajuns la om. Noile date nu înclină mai mult sau mai puțin asupra vreuneia dintre teoriile că virusul își are originea în laborator sau în natură. Dar arată că virusul circula în Wuhan mai devreme decât a transmis China, încă din toamna lui 2019.