China a bifat un succes uriaș roverul Zhurong

Modul cercetare Marte Sursa foto. EVZ

Statele Unite au acum companie pe Marte.O navă spațială chineză a coborât prin atmosfera subțire marțiană și a aterizat, în siguranță, pe o câmpie sâmbătă dimineață, conform spuselor presei din China, realizând o misiune pe care doar alte două state au îndeplinit-o înainte.

Debarcarea este urmată lansării de luna trecută a modulului de bază al unei noi stații spațiale orbitante a Chinei  și a unei misiuni de succes din decembrie, care a adunat aproape patru kilograme de roci de pe Lună și le-a adus înapoi pe Pământ. Luna viitoare, programul spațial al Chinei intenționează să trimită trei astronauți înapoi în spațiu, inaugurând ceea ce ar putea deveni o prezență chineză pe orbita Pământului.

Un succes garantat

Programul spațial al Chinei și-a confirmat locul printre cele mai importante agenții care explorează sistemul solar. Acum, după ce a executat și o aterizare, s-a impus ca un concurent principal în ceea ce unii consideră o nouă eră a competiției spațiale.

Global Times, un ziar controlat de Partidul Comunist Chinez,  a declarat că misiunea a „cucerit spectaculos o nouă etapă majoră”, odată cu debarcarea sa.

Până vineri, Administrația Națională a Spațiului din China a spus puține lucruri despre planurile sale de aterizare. Vestea despre aterizarea iminentă a început însă să se răspândească pe rețelele de socializare și în rapoartele de știri oficiale, semnalând că aterizarea era iminentă.

Într-o conferință virtuală organizată vineri de Weibo, mai mulți oameni de știință au dezbătut motivele pentru a explora Marte, unul spunând că evoluția planetei ar putea reprezenta lecții pentru schimbările care au loc acum pe Pământ.

"Scopul este de a ne proteja mai bine Pământul ", a declarat Jiao Weixin, profesor de geofizică la Universitatea din Beijing. „Cred că acesta este scopul fundamental al explorării noastre spațiale.”

 

Misiunea chineză

 

Robotul Zhurong cu șase roți a vizat Utopia Planitia, un teren vast din emisfera nordică a planetei. Vehiculul a folosit o combinație între o capsulă de protecție, o parașută și o platformă de rachetă pentru a face coborârea. Aterizarea cu succes este o realizare remarcabilă, dată fiind natura dificilă a sarcinii.

Zhurong, care înseamnă Zeul Focului, a fost transportat pe Marte pe orbitatorul Tianwen-1, care a ajuns deasupra planetei în februarie. Misiunea a constat într-un orbitator, un modul și un rover. Cele șapte instrumente ale rover-ului includ camere, radare de penetrare a solului, un detector de câmp magnetic și o stație meteo.

Un obiectiv al misiunii Tianwen-1 este de a înțelege mai bine distribuția gheții din această regiune, pe care viitorii coloniști de pe Marte ar putea să o folosească. 

Acum că Zhurong a aterizat cu succes, oamenii de știință vor încerca să îl folosească cel puțin 90 de zile marțiene, pentru a studia geologia locală. O zi pe Marte durează 24 de ore și 39 de minute.