Chiar are nevoie România de imigranți? Noile tehnologii înghit milioane de locuri de muncă

Chiar are nevoie România de imigranți? Noile tehnologii înghit milioane de locuri de muncă

Un recent studiu al ONU a reaprins isteria în presa românească. România și întreaga Europă de Est stau pe o „bombă cu ceas” demografică. E vorba, evident, de depopularea statelor din această regiune, care ar urma să piardă până la 20 la sută din populație până în 2050.

De la această problemă, reală de altfel, mulți jurnaliști au trecut rapid la un comentariu publicat de agenția spaniolă EFE în care se arată că situația este deja gravă din cauza deficitului de forță de muncă în regiune.

România ar avea nevoie deja de 40.000 de lucrători, Ungaria de 80.000, iar Republica Cehă de 300.000, susțin ziariștii spanioli. Ideea care transpiră din toate textele apărute pe acest subiect în presa românească este că primirea imigranților ar fi o soluție la îndemână, perfect motivată din punct de vedere economic.

Așa să fie sau e vorba de un alt argument fals invocat de cei care vor cu orice preț să colonizeze imigranți din Africa de Nord și Orientul Apropiat în toată Uniunea Europeană, inclusiv în reticentele țări din Est? Fără îndoială, România se află într-un pronunțat declin demografic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sătui de problemele din țară, milioane de români au plecat unde au văzut cu ochii să-și construiască un viitor. În loc să-i aducă înapoi (cum încearcă Polonia) sau să încurajeze natalitatea prin stimulente financiare acordate tinerelor familii (cum încearcă Ungaria), politicienii români și presa noastră progresistă încearcă să ne inducă ideea că imigranții sunt singura soluție.

Ar fi, probabil, dacă economia s-ar afla la nivelul din secolul trecut. Numai că timpurile s-au schimbat și de salahori sau de „medicii, inginerii și profesorii” veniți din afara Europei nu prea mai e nevoie. Ne-o spune un democrat american (aliat ideologic cu progresiștii proimigrație din România).

Visul lui Andrew Yang este să reprezinte Partidul Democrat în alegerile prezidențiale de anul viitor și, evident, să-l învingă pe Donald Trump.

Șansele sale de a fi nominalizat de Partidul Democrat sunt infime, dar unele dintre ideile tânărului american cu rădăcini asiatice au reușit să stârnească mult interes.

Iată despre ce e vorba: „În următorii 12 ani, 1 din 3 lucrători americani riscă să-și piardă locul de muncă din cauza noilor tehnologii și, spre deosebire de valurile anterioare de automatizare, de data aceasta noi locuri de muncă nu vor apărea suficient de repede și în număr suficient de mare pentru a compensa acest lucru”, susține Yang pe site-ul lui de campanie.

Ce ar fi de făcut? Iată ce propune Yang: „Pentru a evita o criză fără precedent, va trebui să găsim o soluție nouă, deosebită de ceea ce am făcut până acum. Totul începe cu Dividendul Libertății, un venit de bază universal pentru toți adulții americani - o bază pe care se poate construi o societate stabilă, prosperă și dreaptă”.

Cu alte cuvinte, într-un viitor nu foarte îndepărtat, dezvoltarea tehnologiei va perturba serios piața muncii. Nu numai în Statele Unite, ci și în Occident și chiar în România. Locurile de muncă se vor împuțina, iar mulți români care lucrează acum în Occident vor fi tentați să se întoarcă acasă.

România nu e, nici pe departe, pregătită să ofere astfel de dividende, dar nimic nu scuză miopia politicienilor de la București. În loc să gândească soluții pentru acest proces evident, clasa decidenților ne pregătește sufletește pentru un val de imigrație.

Mai precis, ne minte în față, pentru că principalul motiv pentru care vor să deschidă granițele este presiunea venită de la Bruxelles și din partea multinaționalelor dornice de muncitori cât mai ieftini. Ce se va întâmpla cu acești imigranți în momentul în care locurile de muncă se vor evapora?

Ce probleme va întâmpina societatea ca urmare a acestui experiment demografic? La aceste întrebări nu se obosește nimeni să răspundă... Numai că veștile venite din societățile multiculturale din Occident vorbesc de la sine.