Chestorul Petre Tobă va trebui audiat cum a fost adus Popa din Indonezia!

Chestorul Petre Tobă va trebui audiat cum a fost adus Popa din Indonezia!

Dilema persistă în cazul extrădării din Indonezia a locotenentului lui Sorin Ovidiu Vântu, chiar dacă Laura Codruța Kovesi și IGPR au încercat ieri să demonteze varianta lui Sebastian Ghiță.

Ghiță a susținut în înregistrarea sa că firma lui a plătit un avion privat ca Nicolae Popa să fie adus din Indonezia în 2011. Ulterior, jurnalista Ana-Maria Roman a prezentat un răspuns oficial primit de la Poliția Română în care se spunea că nu această instituție s-ar fi ocupat de extrădarea lui Nicolae Popa, ci departamentul de specialitate din Ministerul de Justiție. Nici răspunsul venit de la Ministerul Justiției nu este clar.

Astăzi (luni, 09.01.2017), șefa DNA a spus presei că de aducerea în țară a locotenentului lui Vîntu s-a ocupat Inspectoratul General al Poliției Române și, culmea, IGPR iese cu un comunicat și, de data aceasta, spune că această instituție s-a ocupat de aducerea în țară a inculpatului fugar și că toate costurile au fost achitate de Poliția Română.

Cineva nu spune adevărul!

În 3 decembrie 2009, Revista 22 publica într-un articol despre prinderea și aducerea în țară a lui Nicole Popa, declarația șefului Poliției de atunci: chestorul Petre Tobă. Un om foarte apropiat la acea dată de Kovesi (Parchetul General) și Florian Coldea (SRI). Redau fragmentul din Revista 22:

La cateva ore de la anuntul arestarii lui Nicolae Popa, seful Politiei Romane, Petre Toba, a anuntat ca in urmatoarele zile vor fi aduse in tara doua dintre cele mai cautate persoane de catre Inspectoratul General al Politiei Romane. Acesta a refuzat sa spuna numele celor doua persoane. Singurul detaliu pe care l-a furnizat a fost urmatorul: extradarea vizeaza state din afara Eropei, in timp ce in Uniunea Europeana procedura este de aducere.

Șeful Poliției Române punea accentul pe faptul că avem de a face cu o extrădare și că de ea, conform legii, se va ocupa Ministerul Justiției.

Câteva zile mai târziu, pe 28 decembrie 2009, chestorul Tobă iese cu o altă declarație în care spune că ”Poliția Română nu a primit nicio comunicare oficială din partea autorităților din Indonezia în legatură cu extradarea lui Nicolae Popa. Surse oficiale au declarat că Ministerul Public a trimis toate actele necesare autorităților din Indonezia prin care Nicolae Popa, condamnat pentru fraudă în România și arestat la Jakarta la 2 decembrie, va fi extrădat. Anunțul, ni s-a spus, a fost făcut și de poliția indoneziană, care a precizat că a notificat Ambasada română în acest sens și este în așteaptarea unor informații de la Ministerul Justiției. Extrădarea avea să se petreacă abia în 2011.

Așadar, conform legii, de extrădarea lui Popa s-a ocupat Ministerul Justiției, nu IGPR.

Șeful Poliției din 2009, Petre Tobă a făcut de la început distincția pentru presă: e vorba de EXTRĂDARE și nu de ADUCEREA unui infractor din spațiul european! În consecință, în cursul anchetei declanșate de Parchetul General va trebui audiat și Petre Tobă. Măcar el să ne lămurească cine a plătit banii pentru avionul privat cu care a fost adus Popa la București, iar prin consecință să aflăm cine minte!

Dintr-un comunicat al Ministerului Justiției din 2009

Documentele transmise de Tribunalul Bucuresti - Sectia a II a Penala au fost supuse examinarii preliminare si transmise pentru traducere, in vederea urgentarii procedurilor, arata un comunicat al Ministerului Justitiei.

MJLC precizeaza ca, desi nu exista tratat bilateral intre Romania si Indonezia in materia extradarii, aceasta nu reprezinta un impediment legal in transmiterea cererii de extradare catre Indonezia.

Ministerul Justitiei precizeaza ca dispozitiile Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Indonezia privind cooperarea in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii organizate transnationale, a terorismului si a altor tipuri de infractiuni, semnat la Bucuresti la 10 iulie 2006, nu se aplica procedurilor de extradare.