Cheltuim pe băuturi, mâncare şi ţigări 50% din banii de consum

Cheltuim pe băuturi, mâncare şi ţigări 50% din banii de consum

Veniturile românilor au crescut, însă numai cele în natură. În ceea ce priveşte cheltuielile, peste 70% merg pe consum, 15% ajung la stat sub formă de taxe şi impozite şi investim sub 1%.

O familie obişnuită din România cheltuieşte, în medie, 2.114 lei pe lună, echivalent cu 91,6% din veniturile pe care le obţine, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Banii se duc, în mare parte, pe mâncare, bunuri nealimentare, servicii şi impozite.

Cheltuielile de consum au o valoare medie de 1.537 lei/lună, adică 72,7% din totalul cheltuielilor. Taxele, impozitele, con tribuţiile şi cotizaţiile înghit 15% din cheltuieli, în timp ce producţia reprezintă 7,5% din cheltuielile totale ale gospodăriilor. Pentru investiţii românii alocă doar 0,8% din banii destinaţi cheltuielilor.

Mâncarea, băuturile şi ţigările ne costă peste 745 lei/lună de familie, reprezentând 48,5% din cheltuielile destinate consumului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii au avut venituri mai mari în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu lunile anterioare, însă doar datorită creşterii veniturilor în natură, în condiţiile în care veniturile băneşti s-au redus. Venitul mediu lunar al unei gospodării din România a fost, în perioada octombrie-decembrie 2010, de 2.308 lei, în creştere faţă de 2.231 lei în trimestrul precedent.

Sursa veniturilor

Veniturile băneşti au fost de 1.906 lei lunar pe familie, faţă de 1.909 lei în trimestrul al treilea, iar cele în natură s-au cifrat la 402 lei, în creştere de la 322 lei în perioada anterioară.

Sursa de bază a veniturilor sunt salariile, cu o pondere de 48,6% din veniturile totale ale gospodăriilor, urmate de prestaţii sociale, care generează aproximativ un sfert din venituri. Veniturile în natură deţin şi ele o pondere importantă, de 17,4%.

Câţi bani se duc pe mâncare şi băutură

Destinaţia - Valoare* (lei/lună/familie)

  • Alimente şi băuturi nealcoolice: 627
  • Băuturi alcoolice, ţigări: 118,4
  • Locuinţă, apă, electricitate, gaze: 255,2
  • Sănătate: 69,1
  • Transport: 90,6
  • Comunicaţii: 73,8
  • Educaţie: 10,7
  • Hoteluri, cafenele, restaurante: 20

În ultimul trimestru din 2010. Sursa: INS.TENDINŢĂ Cum au ajuns salariile românilor după un an de reduceri

Salariile românilor au continuat să scadă, în luna februarie faţă de luna precedentă. După opt luni de venituri salariale în scădere, Sărbătorile de Iarnă au adus, în lunile noiembrie şi decembrie din 2010, câştiguri mai mari.

Tendinţa de reducere a salariilor s-a reluat din ianuarie şi continuă şi în februarie, potrivit datelor INS.

În februarie, venitul salarial mediu net al unui român a fost de 1.414 lei, cu 10 lei mai mic decât în ianuarie. Câştigul salarial mediu brut s-a cifrat la 1.944 lei.

Cele mai mari salarii, de 3.790 lei, le-au primit angajaţii din fabricile de ţigări. La polul opus, cele mai mici venituri salariale le-a avut personalul din hoteluri şi restaurante, cu 855 lei, în februarie.

În sectorul bugetar, salariile au scăzut faţă de ianuarie cu 6,9% în administraţie şi cu 1,2% în învăţământ. Cele din sănătate au crescut cu 0,3%.

Citiţi şi:

  • Branduri şi produse ecologice - preferinţe de consum la români