Cheltuielile au crescut cu 9,5%. Deficitul bugetar, mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut

Cheltuielile au crescut cu 9,5%. Deficitul bugetar, mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut Deficit bugetar. Sursa foto: Arhiva EVZ

Deficitul bugetar înregistrat la finalul lunii mai a fost de sub 2,3% din PIB. Cheltuielile, în schimb, sunt cu 9,5% mai mari. Ritmul lor crește.

Deficitul bugetar înregistrat la finalul lunii mai a fost de sub 2,3% din PIB. Față de anul trecut, procentul înregistrează o scădere de aproape o treime, atât nominală, având un deficit mai mic cu 12,7 miliarde de lei, cât și ca pondere în PIB, prezentând o reducere de 1,3 puncte procentuale.

"Acest rezultat a fost realizat în condiţiile în care, în perioada ianuarie-mai 2021, cheltuielile de investiţii au fost cu 3,88 miliarde de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 au fost de 6,56 miliarde de lei (10,44 miliarde de lei, respectiv 0,91% din PIB)", a comunicat Ministerul Finanţelor.

Cheltuielile, în schimb, sunt cu 9,5% mai mari. Ritmul lor crește, ceea ce înseamnă că ajustarea, igiena cheltuielilor, reformele promise nu se resimt până în prezent, iar riscul este ca, odată cu revenirea economiei și creșterea încasărilor să se producă o și mai mare relaxare, ceea ce ar fi păgubos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Veniturile au înregistrat creșteri

Veniturile bugetului general consolidat au înregistrat creșteri de 23,2% față de primele cinci luni ale anului trecut. Astfel, valoarea acestora este de 147,36 miliarde de lei.

Impozitul pe salariu și venit au însumat 12, 05 miliarde de lei, adică cu 25,9% mai mult decât anul trecut. Contribuţiile de asigurări sunt în creștere cu 16,3%, potrivit Ministerului Finanțelor, însumând 51,91 miliarde de lei în primele cinci luni ale anului curent.

Veniturile din impozite și taxe pe proprietate au crescut și ele cu 84,4% față de perioada amintită anterior. Astfel, ele însumează 4,70 miliarde de lei, în primele cinci luni ale anului 2021. Veniturile nefiscale au crescut și ele cu 7,6%, însumând 9,73 miliarde de lei.

Dinamica cheltuielilor, influențată de consumul pentru investiții

Dinamica cheltuielilor a fost influențată, conform reprezentanților ministerului, de creşterea cheltuielilor de investiţii pe primele cinci luni (29,9% an/an). Celelalte tipuri de cheltuieli au înregistrat un ritm mai lent de creștere.

"Cheltuielile de personal au însumat 46,33 miliarde de lei, în creştere cu 5,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 4,1% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Din total cheltuielilor de personal, plăţile reprezentând stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 64,96 milioane de lei, precum şi alte cheltuieli de personal, inclusiv sporuri acordate personalului medical şi auxiliar implicaţi în activităţile cu pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 de aproximativ 1,306 miliarde de lei", a transmis Ministerul Finanțelor.

Cheltuielile cu bunuri și servicii înregistrează o creștere de 6,4%. Cât s-a investit în tratarea pacienților COVID-19

Cheltuielile cu bunuri și servicii au înregistrat o creștere de 6,4%, față de primele cinci luni ale anului trecut. În total, acestea însumează 22, 41 miliarde de lei, dintre care 3,07 miliarde au fost utilizate pentru plata materialelor sanitare și pentru tratarea pacienților infectați de coronavirus.

"O creştere se reflectă la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de 7,4% faţă de anul anterior, determinată, în principal, de deconturile mai mari pentru plata medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum rezultat şi pentru decontarea serviciilor medicale în ambulatoriu.

De asemenea, conform datelor comunicate de ordonatorii principali de credite, 3,07 miliarde de lei din total bunuri şi servicii reprezintă plăţi pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi şi alte produse necesare diagnosticării şi tratării pacienţilor infectaţi cu coronavirusul SARS-CoV-2, precum şi plata pentru vaccinuri împotriva Covid -19", transmite Ministerul Finanțelor.

Majorarea punctului de pensie a influențat cheltuielile de asistență socială

Cheltuielile pentru asistență socială au înregistrat o creștere cu 10,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Acestea au fost în valoare de 62, 92 miliarde de lei.

"Evoluţia cheltuielilor cu asistenţa socială a fost influenţată, în principal, de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. De asemenea, se reflectă şi majorarea de la 1 septembrie 2020 a nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari garantată de la 704 lei la 800 lei, precum şi majorările privind alocaţiile de stat pentru copii începând cu 1 ianuarie 2020, cu 1 august 2020 care reprezintă o creştere a alocaţiei cu aproximativ 20% mai mare decât cea plătită în luna iulie 2020, precum şi cu 1 ianuarie 2021 care reprezintă o creştere a alocaţiei cu aproximativ 16% mai mare decât cea plătită în luna decembrie 2020", a comunicat ministerul.

Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Ministerului Finanțelor, ținta deficitului bugetar pentru anul 2021 este de 7,16% din PIB, pe cash, notează agerpres.