Angajaţii de la hoteluri şi restaurante se confruntă mai mult decât ceilalţi lucrători cu situaţii violente, hărţuire şi discriminare din partea clienţilor, a colegilor şi a angajatorilor, se arată în raportul "Protecţia lucrătorilor din sectorul hoteluri, restaurante şi catering", realizat de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA).
Potrivit acestuia, cele mai dese sunt cazurile de intimidare (12% în comparaţie cu 8,5%), violenţă fizică (6,5% faţă de 3,5%) şi atenţie nedorită cu tentă sexuală (8% în comparaţie cu 2%). În plus, lucrătorii din acest sector sunt discriminaţi mai mult (10,5% în comparaţie cu 6,5%). „În mod deosebit sunt expuşi angajaţii din puburi, discoteci, cluburi de noapte şi baruri“, se arată în raport.
Experţii sunt de părere că sănătatea angajaţilor este pusă în pericol de munca de zi cu zi - stau mult în picioare şi transportă greutăţi, se expun la niveluri ridicate de zgomot şi fum, în temperaturi foarte ridicate şi scăzute şi lucrează cu substanţe periculoase, precum agenţii de curăţare. Astfel, ei pot suferi de afecţiuni musculo-scheletice, respiratorii sau boli de piele.
Programul prelungit, neregulat şi atipic, volum de muncă crescut şi sub presiunea timpului duc la un nivel ridicat de stres şi lipsa unui echilibru între muncă şi viaţa privată, remarcă specialiştii europeni.
În România, în sectorul de hoteluri şi restaurante lucrează 137.000 de persoane, alte 34.000 activând în domeniul găzduirii turistice - campinguri, moteluri.