Cheia de la toaleta lui Hitler, suvenir sordid al celui de al II-lea Război Mondial, pusă la licitație

Cheia de la toaleta lui Hitler, suvenir sordid al celui de al II-lea Război Mondial, pusă la licitație

Cheia găsită de un aviator la sediul lui Hitler a ajuns la o casă de licitații după ce a fost păstrată 76 de ani ca o amintire sordidă a războiului.

Se știe că după victoria Aliaților asupra Germaniei naziste a început o vânătoare de obiecte care aparținuseră conducătorilor naziști. Un loc vizat și intens vizitat a fost cancelaria lui Hitler, unde, conform rușilor, fusese găsit corpul carbonizat al fuhrerului. Toți soldații și ofițerii ajunși în Berlinul în ruine se duceau să vadă locul unde s-a sinucis cel care era răspunzător de moartea a milioane de oameni.

Un ofițer al Forțelor Aeriene Engleze a fost și el  unul din vizitatori și, căutând în biroul personal al lui Hitler a găsit o cheie pentru toaletă într-un sertar. Tânărul locotenent al RAF a luat cheia și a păstrat-o zeci de ani. A atașat și o scrisoare de proveniență scrisă de el:

‟Reicjskanzlei, cheie de toaletă cu etichetă metalică luată de mine dintr-un sertar al propriului birou al lui Adolf Hitler. A.a. Williams Flight-Lieut R.A.F iulie 1945."

                

Cheia este scoasă la licitație

La 76 de ani de la găsirea ei, cheia este scoasă la licitație C&T Auctions din Ashford, Kent. Descrierea obiectului apare în catalogul de licitații:

„Cheie și breloc din toaletă în cancelaria Reich Eliberat în 1945, un breloc din aliaj imprimat cu vulturul politic NSDAP și cu numărul „166” în partea de jos și în jurul părții superioare „REICHSKANZLEI” (Cancelaria Statului), reversul este ștampilat „HERREN W”(toaletă bărbați). Urme de placare aurită se văd pe breloc. Sunt atașate două chei. Însoțit de o notă scrisă de mână în care scrie ‟Reicjskanzlei, cheie de toaletă cu etichetă metalică luată de mine dintr-un sertar al propriului birou al lui Adolf Hitler. A.a. Williams Flight-Lieut R.A.F iulie 1945.". Acest articol, ca și lotul anterior din această licitație, provine din colecția târzie Reg Palmer, care deținea un mic muzeu privat lângă Charring Cross, Londra în anii 1980 și începutul anilor 1990.‟

 

Ne puteți urmări și pe Google News