Chefuri orbitale. Cum aduc astronauții alcool în spațiu

Chefuri orbitale. Cum aduc astronauții alcool în spațiu

Și nu de azi de ieri. Prima băutură alcoolică a intrat în spațiu în 1971, destinată stației orbitale Salyut-7. Este vorba de conținutul unei sticle de coniac armenesc care a fost ascuns în spațiul destinat aparatului pentru măsurarea tensiunii arteriale aflat în structura costumului spațial.

Mulți astronauți consideră că interdicția oficială a Rusiei asupra alcoolului în spațiu este dăunătoare. Alexander Lazutkin, care a petrecut 184 de zile pe orbită, vorbește deschis despre asta. „Odată, din cauza unei anomalii în stație, compoziția aerului din compartimente s-a schimbat. Chiar și medicii de la Centrul de Control al Misiunii au recomandat puțin alcool pentru a neutraliza factorii nocivi”.

Potrivit astronautului Clayton Anderson, este falsă afirmația NASA potrivit căreia nu există alcool pe ISS.

O altă modalitate prin care alcoolul poate ajunge pe orbită, complet permisă de această dată, este de a fi îmbarcat la bord din motive științifice. În noiembrie 2020, naveta de realimentare Cygnus a decolat spre ISS cu douăsprezece sticle de vin de Bordeaux la bord.

Obiectivul acestei misiuni este de a observa reacțiile chimice ale vinului în timpul șederii sale în spațiu. Înainte de aceasta, unele companii au trimis și șampanie sau whisky, experiențe asemănătoare puternic cu campaniile promoționale, fie și în spațiu cosmic.

 

Foto: NASA