Checul cu smântână este un desert care îi va satisface chiar și pe cei mai pretențioși gurmanzi. Este un desert ușor de preparat, dar foarte gustos.
Pentru checul cu smântână aveți nevoie de câteva ingrediente, dar și puțină răbdare pentru ca prăjitura să iasă ca la carte. Iată care sunt ingredientele.
350 de grame de făină
150 de grame de unt
¼ kilograme de smântână
200 de grame de zahăr tos
4 ouă
2 linguri de rom
50 de grame de stafide
50 de grame de nuci tăiate
1 praf de copt
Lămâie, sare, vanilie
1 linguriță coajă de portocale
Se pregătesc două tăvi de chec pe care le acoperim cu hârtie de copt. Se pun stafidele într-un pahar și se stropesc cu cele două linguri de rom. Se lasă la macerat în pahar. Făina se amestecă cu nucile tăiate cu cuțitul, cu praful de copt, un vârf de linguriță de sare fină, vanilie, puțină coajă rasă de lămâie și coaja de portocală. Se separă albușurile de gălbenușuri în două boluri separate.
Checul cu smântână, gata în 30 de minute
Se bat albușurile spumă, după ce s-au bătut, adăugați zahărul tos și continuați să le bateți. Adăugați și o lingură de zeamă de lămâie. Se mai bat circa 10 minute până se întăresc bine albușurile. Apoi se adaugă gălbenușurile se bat puțin până se amestecă, Apoi se toarnă în compoziție smântâna groasă amestecată cu untul topit dar rece.
Se pun pe urmă stafidele cu romul și făina. Totul se amestecă cu telul , dar ușor cu mișcări de jos în sus pentru ca aluatul să nu scadă în densitate. Se împarte repede în formele deja pregătite, se nivelează și se dă la cuptorul încălzit dinainte, se coc la 180 de grade și se verifică prima dată după primele 20 de minute.
Se coace, de principiu cam 30 de minute. Dacă decideți să folosiți o singură formă, atunci lăsați la cuptor aproximativ 1 oră. După ce ați topit cuptorul și ați scos checul mai lăsați în forme aproximativ 5-6 minute înainte de a-l scoate. După ce s-a răcorit înclinați forma într-o parte și lăsați checul să alunece ușor pe tavă. Poftă bună!