Partidul de opoziţie din Venezuela, Alianza Bravo Pueblo, îl acuză pe preşedintele Hugo Chavez de încălcarea Constituţiei şi pregătirea unei lovituri de stat. Aseară a intrat în vigoare reforma legii de descentralizare, care a generat în Venezuela un val de nemulţumire, relatează El Pais.
Prin acest text legislativ Guvernul central va obţine controlul asupra aeroporturilor, porturilor şi a tuturor căilor de comunicare considerate de interes naţional. Toate acestea se aflau, până la intrarea în vigoare a noii legi, în administrarea autorităţilor locale.
Denunţul acestei măsuri considerate un abuz de putere a fost făcut, de opoziţie, în cadrul biroului Organizaţiei Statelor Americane, la Caracas. "În acuzăm pe Chavez că încearcă să genereze teamă cu acestă lovitură sistematică împotriva Constituţiei şi a suveranităţii poporului, ignorând competenţele primarilor şi a guvernatorilor aleşi în ultimele alegeri municipale şi regionale", a declarat Oscar Perez, liderul partidului Alianza Bravo Pueblo - ABP.
Manifestaţii în stradă
Ziarul El Universal, din Venezuela, anunţa organizarea unor manifestaţii de protest împotriva reformei legii de descentralizare, organizate de partidele din opoziţie, la care vor participa mai multe asociaţii de studenţi, membri ai partidelor şi venezueleni nemulţumiţi de măsurile luate de Chavez. "Am luptat mult timp pentru această descentralizare, cetăţenii democraţi au reuşit să se impună în structurile locale şi regionale şi nu se poate ca după toate aceste eforturi toată puterea să se concentreze în mâinile unei singure persoane", declara în urmă cu câteva ore o femeie politician, primar al unui oraş din zona metropolitană a Caracasului.
Chavez, de zece ani la conducerea Venezuelei
Aceste evenimente au loc la o lună de la aniversarea a zece ani de la alegerea lui Hugo Chavez ca preşedinte al Venezuelei. Chavez, un fost membru al trupelor de paraşutişti, a sărbătorit în contextul unei campanii disputate înaintea referendumului din 15 februarie, care i-a permis să candideze, încă o dată, la cea mai înaltă funcţie în stat.
Revoluţionarul socialist, care a anunţat că vrea să conducă ţara timp de mai multe decenii, a găzduit şi un summit al conducătorilor de stânga din America Latină pentru a-şi întări poziţia de lider regional, înaintea votului de la mijlocul trecute. Ţări cu probleme economice, ca Bolivia, Cuba sau Honduras, au fost pe listele de participanţi.
Chavez a câştigat în mod repetat alegerile în timpul celor 10 ani pe care i-a petrecut în funcţie, depăşind o lovitură de stat şi o grevă naţională. (Sorin Breazu)
"Am făcut în 10 ani ce n-ar fi putut face într-un secol", le transmitea, pe 1 februarie, Chavez susţinătorilor săi.
CITIŢI ŞI: Chavez: Fidel Castro se simte "foarte bine"
Chavez a primit acordul populaţiei pentru un nou mandat
Chavez vrea de la popor un mandat de dictator