Noua aplicaţie ChatGPT, a atins în ianuarie 2023 pragul de 100 de milioane de utilizatori. Odată cu această cifră experții avertizează că ar putea fi folosită inclusiv pentru escrocherii sentimentale.
"După ce a fost lansat pe 30 noiembrie 2022 şi a uimit o lume întreagă, ChatGPT a devenit aplicaţia web cu cea mai rapidă creştere înregistrată vreodată, ajungând la un milion de utilizatori în primele cinci zile, ca mai apoi să atingă 100 de milioane de utilizatori activi lunar în ianuarie 2023.
Astfel, chatbot-ul a captat imaginaţia publicului ca fiind ceva inedit şi diferit şi va rămâne prima mare tendinţă tehnologică relevată în cursul anului 2023. ChatGPT va rămâne cu noi pe termen lung de acum înainte şi a inaugurat o nouă eră, pentru că este mult mai mult decât un simplu chatbot. Având în vedere abilităţile botului AI, nu este surprinzător că oameni din diverse categorii sociale se întreabă dacă nu cumva, într-o bună zi, tehnologii precum ChatGPT (şi, într-adevăr, inteligenţa artificială în general) le vor prelua locurile de muncă (...) Având în vedere popularitatea aplicaţiei web bazate pe inteligenţa artificială, nu putem exclude perceperea acesteia ca o alternativă la interacţiunile umane clasice. Deşi ChatGPT este conceput pentru a fi un interlocutor obiectiv, care să ajute cu informaţii pe oricine îi solicită acest lucru, este posibil ca această capacitate de a răspunde la orice întrebare să fie folosită şi pentru conversaţii "sentimentale", spune Andre Lameiras, unul dintre specialiști.
Nu poate înlocui un partener în adevăratul sens al cuvântului
Potrivit unui scenariu se pune întrebarea dacă e bine să spune prietenilor că suntem implicaţi într-o relaţie sentimentală. Concluzia este că chatbot-ul explică faptul că nu poate empatiza și nici nu are preznță fizică, astfel poate fi disponibil doar pentru o "relaţie funcţională". "Aşadar, nu vă faceţi iluzii, acesta nu poate înlocui un partener în adevăratul sens al cuvântului, mai ales la nivel emoţional", precizează sursa citată. Într-o a doua situaţie putem pretinde că suntem la o întâlnire romantic.
"Poate părea o idee bună să îi ceri lui ChatGPT să ieşiţi la o întâlnire, nu? Ce ar putea merge prost? Deşi "standardele etice" ale bot-ului nu îi permit să se prefacă că merge la o întâlnire, pentru a nu induce alte persoane în eroare, acesta poate "simula" o întâlnire, mai exact o discuţie despre scenarii ipotetice, asemenea unei analize teoretice. Analizând răspunsurile oferite şi perspectiva asupra subiectului, a fost destul de evident că ChatGPT este ferm în declaraţia sa: nu are capacitatea de "a plăcea pe cineva". În schimb, în cadrul oricărei interacţiuni se concentrează pe ceea ce poate face cel mai bine: să răspundă la întrebări şi să ofere informaţii într-o manieră conversaţională. Cu toate acestea, putem observa că ChatGPT nu numai că a fost dispus să ocolească propriile limitări etice atâta timp cât subiectul era doar "simularea unei întâlniri", dar părea să fie foarte conştient de modul în care a imaginat o primă întâlnire perfectă. Aceste tendinţe de a încălca regulile pot fi considerate un punct slab şi o potenţială cale de exploatare a capacităţilor aplicaţiei web în scopuri maliţioase", explică specialiştii.