Charlotte Rampling a primit o stea pe Aleea Celebrităților, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Ce a spus marea actriță publicului din România. VIDEO

Charlotte Rampling a primit o stea pe Aleea Celebrităților, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Ce a spus marea actriță publicului din România. VIDEO

Starul internațional de film și teatru Charlotte Rampling a primit o stea pe Aleea Celebrităților, la a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Marea actriță a făcut, joi seara, o declarație de dragoste implicită pentru publicul venit să o aclame într-un spectacol în premieră mondială. În ciuda ploii, a formatului restrâns dictat de pandemie și după o pauză de un an în format fizic, evenimentul de la Sibiu a continuat în a doua săptămână cu frenezie și o fascinație perenă pentru spectacol, sub deviza Together.

În ciuda vremii reci, zeci de oameni au dorit să fie alături de marea artistă la evenimentul de joi seara de pe Aleea Celebrităților. Charlotte Rampling a primit propria stea, alături de alți artiști de talie internațională apropiați de festival ca Jan Lauwers, Denis O’ Hare, Helmut Stürmer, Yoshi Oida,  dansatorii și coregrafii Akram Khan și Israel Galván. Pe un ton destins, actrița a mulțumit organizatorilor festivalului și a făcut poze cu mai mulți admiratori. Rampling a jucat în peste o sută de filme și a lucrat cu mari regizori ca Luchino Visconti, Alan Parker, Sidney Lumet, Woody Allen, Claude Lelouch sau François Ozon. A fost nominalizată la un premiu Oscar și a fost protagonista hitului anilor 90 Asfalt Tango regizat de Nae Caranfil.

„Am făcut câteva greșeli, vă rog să mă iertați”

Starul britanic Charlotte Rampling a evoluat joi seara, cu casa închisă, pe scena Teatrului Radu Stanca din Sibiu. Ea și Sonia Wieder-Atherton, artista care a acompaniat-o la violoncel pe acordurile lui Bach, au prezentat în  premieră mondială spectacolul „Shakespeare - Bach/La main du temps” inspirat de sonetele marelui scriitor britanic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Charlotte Rampling la Sibiu

Conceput el însuși ca un sonet despre meandrele timpului și lupta cu fragilitatea a omului, al cărui chip devine încetul cu încetul „o hartă” a emoțiilor în tapiseria vieții, spectacolul a pendulat între nostalgie și o vitalitate sinonimă cu speranța. De altfel, Rampling a renunțat la alura solemnă de la început și spre finalul spectacolului a salutat publicul din sală, într-un moment de improvizație mult aplaudat.

„Am făcut câteva greșeli, vă rog să mă iertați”, s-a adresat ea spectatorilor cu o voce caldă, zâmbind permanent și încurajând publicul să îi fie alături. Ovaționată la scenă deschisă, artista a dorit să imprime un aer mai puțin festiv momentului său, astfel încât legătura să fie nemediată și autentică. Ceea ce a și reușit.

„Adeseori, memoria revine, aducând cu ea chipuri, nume, fragmente de povești și sunete. Din acest loc răsar sonetele lui Shakespeare, uneori îndepărtate, alteori de o prezentă pătrunzătoare. De parcă ar fi adresate acestor chipuri ori parcă ar fi chiar ele, chipurile, cele care ni le spun. Violoncelul, el însuși, de-a lungul suitelor de Bach, face să revină fragmente de memorie și sculptează timpul”, a declarat creatoarea spectacolului, Sonia Wieder-Atherton.

Dansul s-a jucat cu casa închisă. ”Marele profet” Gigi Căciuleanu

Spectacolele ”Ritualul Primăverii” creat de și avându-l ca protagonist dansatorul de flamenco spaniol Israel Galvan, precum și ”Diavolul din noi” al companiei Akram Khan s-au desfășurat cu sălile pline. Sunt două dintre producțiile prezentate și pe alte scene ale lumii, iar la Sibiu, Israel Galvan, care a revoluționat arta flamenco, a explicat ce înseamnă pentru el această formă a dansului izvorâtă din pasiune. ”Flamenco este un virus. Flamenco intră în corp și te schimbă. Flamenco nu este doar o artă care se face, e una care îți schimbă personalitatea”.

Vineri dimineață, marele dansator și coregraf Gigi Căciuleanu a vorbit despre legătura intrinsecă dintre dans, coregrafie și acel mister pe care-l descoperi dansând. Ca un preambul al celui mai recent spectacol al său, Jungla teve, Gigi Căciuleanu a salutat reluarea în format fizic a festivalului de la Sibiu, în care vede o victorie a artei în lupta cu pandemia. „Ce ne-a lovit trebuie să devină artă. Te doare neputința, însă din ea se naște dansul. Dansatorul e un profet, el poate vedea în viitor. Dansatorul e ca o insectă într-un insectar, însă trebuie să transformi neputința insectei cu nebunia demiurgului”, a declarat acesta la conferința de presă de vineri.

Ca la fiecare ediție, spectacolele de stradă au fost deliciul publicului care a inundat Centrul istoric, fiind de multe ori parte din show.

Sursa foto: FITS/ credit Sebastian Marcovici, Călin Mureșan, Dragoș Dumitru