Charles Darwin combătea sclavia cu biologia

Charles Darwin combătea sclavia cu biologia

Părintele evoluţionismului era un aboliţionist convins şi se străduia să aducă argumente în sprijinul ideii că toate rasele sunt egale.

Charles Darwin, omul de ştiinţă ale cărui teorii au de venit fundamentul biologiei moderne, a fost motivat în faimoasele sale cercetări de dorinţa de a scăpa lumea de sclavie, susţine o nouă carte scrisă de doi istorici din Marea Bri tanie. Potrivit cotidianului „The Daily Telegraph“, Adrian Desmond şi James Moore au descoperit dovezi convingă toare, potrivit cărora Darwin se opunea fervent sclaviei, acesta fiind impulsul moral din spatele operei sale.

Însemnările private şi scrisorile descoperite de Desmond şi Moore arată că sentimentele negative ale lui Darwin faţă de sclavie erau mai puternice decât se credea. Notiţele scrise în timpul voiajului de cinci ani la bordul vasului HMS Beagle, în cursul căruia a început Darwin să-şi formeze teoriile asupra selecţiei naturale, descriu în detaliu repulsia simţită faţă de sclavia pe care a întâlnit-o în America de Sud. Cei doi istorici au mai descoperit scrisori care relevă că şi alţi membri ai familiei Darwin - surori, verişoare şi mătuşi de-ale lui Charles - erau aboliţionişti foarte activi.

În apărarea negrilor

Cel puţin în parte, afirmă Desmond şi Moore, Darwin a ales să subli nieze descendenţa omului din maimuţă special pentru a demonstra că toate rasele sunt egale, demontând astfel ar gu mentul celor care insistau că negrii sunt diferiţi şi inferiori faţă de albi. Darwin a încercat astfel să arate că teoria selecţiei sexuale, în care trăsături apreciate ca dezirabile - dar care nu conferă avantaje competitive pentru specie - sunt perpetuate de la o generaţie la alta, ar fi responsabilă pentru diferenţele în înfăţişare la toate rasele de animale, inclusiv la oameni.

Profesorul James Moore, de la Departamentul de istorie a ştiinţelor al Universităţii Deschise, a declarat că Darwin s-a ferit iniţial să abordeze originea oamenilor în cartea „Asupra Originii Speciilor“, publicată în 1859, subiectul fiind controversat. „Noi nu încercăm să descriem toată activitatea lui Darwin ca datorându-se pasiunii sale pentru emancipare. Argumentul nostru este că pasiunea sa pentru unitate rasială este ceea ce l-a determinat să atingă acest subiect tabu şi înşelător“, a spus Moore. „În cele din urmă, Darwin a fost convins să înceapă lucrul asupra originii omului în 1865, în urma răspândirii la scară tot mai mare a convingerii că rasele ar fi de fapt specii separate“, a adăugat el.

Însemnări din Brazilia

Intitulată „Cauza Sacră a lui Dar win“, cartea scrisă de Desmond şi Moore examinează însemnările făcute de Darwin la bordul HMS Beagle. După ce a vizitat Brazilia, spre exemplu, savantul britanic a scris pe larg despre dezgustul pe care i l-a produs sclavia din această ţară. „Sper să vină ziua în care ei (sclavii - n.r.) îşi vor dobândi drepturile şi vor uita să răzbune nedreptăţile“, scria Charles Darwin în 1832, cu un an îna inte de abolirea sclaviei în Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe Google News