Evenimentul Zilei > Politica > Cezar Preda a fost SANCȚIONAT de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei: „Există suspiciuni puternice…”
Cezar Preda a fost SANCȚIONAT de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei: „Există suspiciuni puternice…”

Cezar Preda a fost SANCȚIONAT de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei: „Există suspiciuni puternice…”

Cezar Preda a fost sancționat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), alături de fostul președinte, spanionul Pedro Agramunt și alți doi membrii ai Adunării, pentru încălcarea gravă a codului de etică.

Cei trei membri din Azerbaidjan, Spania şi România, vor avea drepturi restrânse în APCE, pe o perioadă de doi ani, în timp ce fostul președinte, Pedro Agramunt, va avea drepturi restrânse ca membru pe o perioadă de zece ani.

Un raport independent care a fost realizat de o comisie de anchetă format din trei magistrați a stabilit acum câteva săptămâni că există „suspiciuni puternice” că Pedro Agramunt, care a demisiont din funcția de preşedinte al APCE în octombrie anul trecut, a luat parte la „activităţi de corupţie”.

Ancheta a demarat de la faptul că Azerbaidjanul a exercitat o influență nepotrivită asupra APCE, cu scopul de a minimiza criticile acesteia asupra alegerilor și presupuselor abuzuri împotrivia drepturilor omului din țară. Agramunt ar fi împiedicat eforturile de a investiga acestea acuzații, potrivit Digi24.ro

Raportul magistraţilor a consemnat că 15 foşti şi actuali membri ai APCE au încălcat codul de etică al forului în acest caz.