CEZ a primit certificate verzi pentru energia eoliană produsă în Dobrogea

CEZ a primit certificate verzi pentru energia eoliană produsă în DobrogeaSursa foto: Arhiva EvZ

Grupul CEZ a primit de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) primele certificate verzi pentru energie produsă în turbinele eoliene din Dobrogea şi livrată în reţeaua electrică naţională, a comunicat, astăzi, grupul ceh.

"Vineri, 17 septembrie, Tomis Team, una din companiile Grupului în România, a primit deja certificatele verzi pentru luna august a acestui an", se arată într-un comunicat al CEZ. Grupul are în funcţiune la Fântânele aproape 100 de turbine eoliene, cu o capacitate instalată de aproximativ 250 MW.

Potrivit datelor de pe site-ul OPCOM, operatorul pieței de energie, prețul mediu al unui certificat verde în lunile august și septembrie a fost de 232,36 lei (54,99 euro), adică la nivelul maxim de tranzacționare permis. Potrivit reglementărilor, prețul unui certificat verde poate varia între 27 euro și cel mult 55 euro, la cursul mediu de schimb din decembrie 2009 stabilit de BNR, respectiv 4,2248 lei/euro.

Construcţie cu probleme

Deocamdată, producătorii de energie eoliană primesc câte un certificat verde pentru fiecare MWh livrat în rețea, însă noua lege de sprijin a domeniului regenerabilelor, care se va aplica în curând, prevede că până în 2017 se vor acorda câte două certificate verzi/MWh. Prețul acestor certificate se regăsește ulterior în factura la energie plătită de fiecare consumator. La suma încasată din certificate verzi se adaugă și cea primită de producători din vânzarea energiei pe piață.

"Parcul eolian al CEZ a început deja să genereze energie cu cele aproape o sută de turbine conectate. Ca urmare a punerii în funcţiune a primei etape a parcului eolian, grupul CEZ a obţinut şi licenţa de producţie pentru instalaţiile de la Fântânele", se arată în comunicat.

După conectarea celei de a doua părţi a proiectului, cea de la Cogealac, grupul ceh CEZ va avea în România o putere instalată de 600 MW în turbine eoliene. Investiţia totală în acest proiect este de circa un miliard de euro.

Proiectul de la Cogealac este stopat din cauza divergenţelor dintre Inspectoratul Teritorial în Construcţii Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa cu privire la autorizaţia de construcţie.

Tot aici, la Cogealac, au avut loc altercații în urma cărora primarul și viceprimarul comunei au fost reținuți în arest preventiv.

Ne puteți urmări și pe Google News