Cetățenia dublă deschide posibilitatea influenței străine în Bulgaria

Cetățenia dublă deschide posibilitatea influenței străine în BulgariaBulgaria. Sursa foto: Dreamstime

Modificarea adusă Constituției cu privire la dubla cetățenie în Bulgaria este o chestiune foarte îngrijorătoare - oamenii nu o vor aproba.

Conferențiarii constituționaliști din Bulgaria Natalia Kiselova și Borislav Țekov s-au unit în jurul acestei opinii, în studioul emisiunii „Ziua Începe” de la postul public de televiziune de la Sofia - BNT.

Bulgaria ar trebui să ia exemplu de la România și Grecia

„Astfel se înlătură unul dintre elementele statului național - limba oficială, interzicerea dublei cetățenii pentru funcții constituționale înalte. Aceasta deschide statul către influență externă”, a subliniat Țekov.

Kiselova a dat exemplul vecinilor noștri Grecia și România, unde oricine dorește să ocupe orice funcție publică trebuie să aibă doar cetățenie națională.

„De la intrarea în vigoare a legii, în 1998, s-a deschis posibilitatea ca persoane care solicită cetăţenia bulgară să îşi păstreze și cealaltă cetăţenie. Statul bulgar nu ştie câte persoane care i-au dobândit cetăţenia au şi o alta. Nu există nicio cerință în cazul în care un cetățean bulgar dobândește ulterior o altă cetățenie, să notifice statul bulgar”.

Cum se va schimba politica

Modificările vor avea o importanță serioasă deoarece afectează multe reglementări și instituții juridice din dreptul bulgar, potrivit celor doi experți. Conform acestora, Curtea Constituțională din Bulgaria nu va mai corecta greșelile politicienilor: „Dacă va interveni Curtea Supremă, va fi pe unul dintre detaliile care nu se vor schimba fundamental”, crede Natalia Kiselova.

Potrivit acesteia, schimbările în justiție se bazează pe principiul „încercării și erorii”.

Și Borislav Țekov are o opinie similară. El a vorbit și despre împărțirea în două a CSM: „Peste 2-3 ani, când se va vedea din nou că nu are niciun efect asupra calității justiției, atunci cu siguranță aceiași oameni vor spune: «Haideți să-l împărțim în trei – și procurorii să fie separat»”.

Țekov a descris ca fiind bună întărirea controlului parlamentar asupra guvernului interimar și stabilirea unor termeni specifici pentru numirea „celor trei mari” în justiție.

Bulgaria, probleme cu guvernele interimare

„Înțelegerea că va exista un parlament permanent funcțional, chiar dacă guvernul va demisiona, este o sabie cu două tăișuri”, a mai comentat Natalia Kiselova.

„Dacă se ajunge ca președintele Adunării Naționale a Bulgariei să fie prim-ministru interimar, el nu poate fi în același timp și președinte, și prim-ministru interimar, pentru că se va examina singur. Mai degrabă, sper că Adunarea Națională care pleacă nu va abuza și va face modificări în legi pentru a nu lega mâinile guvernului interimar”.

Dacă se va contesta ceva pe fond în fața Curții Constituționale, probabil că va fi faptul că procedura de modificare a Legii fundamentale a fost prea rapidă și în a doua lectură a trebuit să se caute 180 de voturi, nu 160. A doua problemă este divizarea CSM, cred Kiselova și Țekov, potrivit 24Chasa.

(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)