CET Constanţa a amânat tăierea apei calde. Primarul Decebal Făgădău-„Primim brutal, in piept, efectele deciziilor politice de când Constanţa nu primea subvenţii la căldură”

CET Constanţa a amânat tăierea apei calde. Primarul Decebal Făgădău-„Primim brutal, in piept, efectele deciziilor politice de când Constanţa nu primea subvenţii la căldură”

Constănţenii ar fi trebuit să rămână, astăzi, fără apă caldă din cauza unei datorii de peste 190 milioane de lei pe care RADET ar urma să o achite către CET. Ar fi vorba de datorii istorice neonorate din cauza întârzierilor cu care guvernele anterioare ar fi alocat subvenţiile pentru căldură. Prefectul de Constanţa a convocat conducerile celor două instituţii într-o şedinţă şi „apa caldă nu se mai opreşte” dar ministerul de Finanţe trebuie să găsească o soluţie pentru compensarea datoriilor „pe care nu RADET-ul le făcut”.

Directorul CET Constanţa, Marius Dan Deaconescu, a refuzat orice dialog cu presa, după şedinţa de la prefectură luând-o pur şi simplu la fugă. Prefectul de Constanţa, Adrian Nicolaescu, a spus că, pentru rezolvarea temporară a  litigiului dintre cele două instituţii, RADET şi CET, s-a convenit ca o sumă de 35 milioane de lei, valoarea totală a datoriilor asociaţiilor de proprietari pentru consumul curent de apă caldă, să fie cesionată CET în aşa fel încât Electrocentrale SA Constanţa să încaseze direct banii de la populaţie.

În paralel, potrivit prefectului Adrian Nicolaescu, „prefectura va adresa ministerului de Finanţe rugămintea de a analiza situaţia de la judeţul Constanţa şi să găsească posibilitatea rezolvării acelor datorii istorice, ori amnistie fiscală, ori compensări ale acelor datorii. Populaţia să nu aibă de suferit. Pentru ceea ce constănţenii consumă acum trebuie să plătească factura actuală, nu datoria istorică”. Directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, speră şi el ca guvernul să decidă „ o compensare a penalităţilor induse de neplata la timp a subvenţiilor populaţiei”.

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, admite că apa caldă poate fi oricând tăiată de CET dar nu  crede că va îndrăzni cineva să ia o asemenea decizie. Şi Capitala este în aceeaşi situaţie. „Nu cred că îşi permite cineva ca în momentul de faţă să nu vină măcar la un dialog în rezolvarea unei probleme pentru două oraşe importante, Bucureşti şi Constanţa.  Pentru că suntem în situaţii absolut comparabile. Oricum, atât RADET cât şi primăria Constanţa au atacat în instanţă modul în care s-a făcut divizarea ELCEN-ului. Instanţa îşi va spune, la un moment dat, cuvântul”.

În urmă cu doi ani, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, refuza să preia CET-ul desprins din ELCEN Bucureşti. “Vor să ne dea CET-ul cu tot cu vreo 40 de milioane de euro, datorie. Ori, în momentul ăla am refuzat, nu avem cum să luăm o asemenea cocoaşă, să plătească constănţenii 40 de milioane care provin dintr-o datorie şi din penalităţi majorate fiindcă guvernul, când erau PD-iştii la putere, nu a acordat subvenţia şi Fiscul a pus penalităţi. Le-am spus să-şi ţină CET-ul acolo până vom găsi o modalitate de a porni de la zero şi de a face un lucru care să funcţioneze temeinic”, spunea Mazăre.

Actualul primar, Decebal Făgădău, îi dă dreptate lui Radu Mazăre şi confirmă că, între timp, acea datorie a crescut sumele neplătite generând, în cascadă, penalităţi  şi dobânzi. „Iată că atunci când discutam în cheie politică modul în care se acordau subvenţiile pentru încălzire, astăzi noi primim brutal, în piept, efectele acelei decizii politice. Ştiţi bine că întotdeauan am sancţionat faptul că altor oraşe li se alocau sume mai mult decât generoase pentru subvenţie, iar Constanţei nu i s-a alocat  nimic. Astăzi noi plătim factura penalităţilor pentru acele plăţi neefectuate”,  a spus, pentru EVZ, Decebal Făgădău.