Certuri la Bruxelles, după ce CE a propus clasificarea energiei nucleare drept „ecologică”: Palmă puternică pentru Germania

Certuri la Bruxelles, după ce CE a propus clasificarea energiei nucleare drept „ecologică”: Palmă puternică pentru Germania sursă: arhivă

Uniunea Europeană se îndreaptă spre o colosală ciocnire internă, pe fondul criticilor aduse la adresa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind energia nucleară, a transmis un comentator politic.

După ce președintele Comisiei Europene a denumit energia nucleară sustenabilă, corespondentul Focus Online, Ulrich Reitz, a catalogat acest gest drept o „palmă peste față” pentru guvernul german. Comisia Europeană intenționează să clasifice investițiile în centrale electrice pe gaz sau în reactoare nucleare ca fiind ecologice, aspect care ar trebui să contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050.

„O lecție dureroasă de politică reală”

„Verzii resping cu fermitate clasificarea energiei nucleare și a gazului ca fiind ecologice și durabile. Nu este de mirare. Decizia relevantă a Comisiei Europene este mai mult decât o palmă peste față pentru partidul anti-nuclear și pro- tranziție energetică - o lecție dureroasă de politică reală”, a declarat comentatorul politic.

Tensiunile dintre Comisia Europeană și Germania au izbucnit pe fondul planurilor de a întocmi o listă de taxonomie, prin intermediul căreia Bruxelles dorește să clasifice investițiile în centralele electrice pe gaz și în centralele nucleare ca fiind „prietenoase cu clima”, în anumite condiții. Conform acestei liste propuse, banii vor fi direcționați către noile tehnologii cu scopul de a decarboniza economia blocului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceartă între liderii europeni și Bruxelles

Franța și Polonia au făcut presiuni pentru ca energia nucleară să fie inclusă pe listă din cauza dependenței lor de această resursă, la care Germania a renunțat treptat. Reitz a subliniat, de asemenea, fricțiunea dintre poziția Germaniei și a Franței împotriva energiei nucleare.

„Nu numai președintele Comisiei de la Bruxelles are această părere. Președintele francez Emanuel Macron este de mult timp de această opinie, susținută și de guvernul polonez.

Cu toate acestea, Parisul și Varșovia sunt cei mai importanți doi parteneri ai Germaniei în Europa. Acest fapt conduce direct la esența politicului. În timp ce idealismul prosperă pe puterea convingerii, ne confruntăm și cu „arta posibilului”. Iar o parte din realitate este că cei mai importanți aliați ai Germaniei din Europa nu doresc să participe la modul german de tranziție energetică”, a spus Reitz.

Propunerea Ursulei von der Leyen - „un pas înapoi”

În urma planurilor Comisiei de a clasifica energia nucleară ca fiind sustenabilă, un eurodeputat verde a criticat-o pe von der Leyen. Rasmus Andresen, un eurodeputat verde german, a declarat: „Propunerea președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, reprezintă un pas înapoi. Credibilitatea ei în ceea ce privește politica climatică a suferit fisuri semnificative.

Nuclearul și gazele fosile nu sunt sustenabile. Există alternative mai realiste și mai bune pentru a face Europa neutră din punct de vedere climatic. Propunerea lui von der Leyen stabilește stimulente greșite pentru investitori”.