Certificatul energetic pentru locuinţe va fi obligatoriu din 2011

Certificatul energetic pentru locuinţe va fi obligatoriu din 2011

Cei care vând sau închiriază locuinţe vor fi obligaţi să obţină certificatul de performanţă energetică. Fără acest act nu pot fi legalizate tranzacţiile la notar.

Începând de anul viitor, orice locuinţă care va fi scoasă la vânzare sau la închiriere va trebui să fie însoţită de un certificat de performanţă energetică. Preţurile pentru întocmirea unui astfel de certificat variază în funcţie de specificul clădirii, dar şi de auditor. Ca medie, se ridică la 3-5 euro pe metru pătrat, fără TVA, potrivit datelor operatorilor din domeniu.

Obligativitatea prezentării acestui certificat ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2007, dar a fost amânată de câteva ori, ultima oară chiar pe 29 decembrie 2009, când termenul a fost mutat la 1 ianuarie 2011. Acum, Ministerul Dezvoltării nu are de gând să aprobe o nouă amânare.

"Prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, în ceea ce priveşte obligativitatea prezentării certificatelor de performanţă energetică la vânzarea/închirierea de locuinţe unifamiliale/apartamente în blocurile de locuinţe, se aplică de la 1 ianuarie 2011", au răspuns oficialii ministerului unei solicitări a EVZ.

Actul, obţinut în cel mult o săptămână

Aşadar, cei care vor dori să vândă sau să închirieze un apartament sau orice fel de altă locuinţă vor trebui să apeleze la serviciile unui auditor energetic. Dacă luăm un preţ pe metru pătrat de 4 euro, fără TVA, atunci rezultă că un certificat pentru un apartament de 60 mp va costa circa 300 de euro.

Preţul exact variază în funcţie de câteva elemente, precum suprafaţa ori structura sau complexitatea clădirii. La fel, şi durata de elaborare şi emitere a certificatului durează în funcţie de auditor. "Cred că o săptămână este un timp corect. Un termen de douătrei zile nu este realist, în condiţiile în care o zi îţi ia numai să aduni toate datele", ne-a declarat Elena Şerbănescu, auditor energetic. Alţi auditori spun că pot emite certificatul în cel mult patru zile.

Cele mai multe apartamente din România, situate în blocurile comuniste, se încadrează în clasa energetică C şi D, în funcţie de îmbunătăţirile aduse şi de starea energetică a clădirii.

"Certificatul nu modifică preţul locuinţei, ci, prin informarea suplimentară pe care o oferă, omul decide în cunoştinţă de cauză dacă va cumpăra/închiria sau nu un anumit apartament.", EMILIA MLADIN, preşedintele AAEC

PARAMETRI

Cum se calculează eficienţa

Ce influenţează nota energetică ce se acordă locuinţei? Potrivit informaţiilor de pe site-ul www.auditare-energetica.eu, printre elementele luate în calcul se află starea subsolului clădirii, dacă e inundabil sau nu, uşa de intrare în clădire (dacă este prevăzută cu sistem automat de închidere), starea ferestrelor şi a uşilor, a caloriferelor (când au fost demontate şi curăţate în totalitate).

De asemenea, se analizează coloanele de încălzire, starea tencuielii exterioare, pereţii exteriori (dacă sunt uscaţi sau prezintă urme de igrasie ori pete de condens în sezonul rece) sau dacă aco perişul clădirii este etanş.

Potrivit Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC), peste 1.000 de auditori sunt înregistraţi în România, dublu faţă de anul trecut. Liste cu aceştia pot fi găsite atât pe site-ul Asociaţiei, cât şi al Ministerului Dezvoltării. "Acest certificat nu modifică preţul apartamentului, ci prin informarea suplimentară pe care o oferă, omul decide în cunoştinţă de cauză dacă va cumpăra/închiria sau nu un anumit apartament", ne-a declarat Emilia Mladin, preşedintele AAEC.

Ne puteți urmări și pe Google News