Certificat verde COVID-19 la locul de muncă: La stat, e obligatoriu. Ce se întâmplă în mediul privat?

Sursa: arhiva EvZ

Atât angajații de la stat, cât și cei de la privat se vor putea confrunta cu suspendarea de la locul de muncă, dacă nu vor prezenta un certificat verde COVID-19. Un nou proiect legislativ impune restricții pentru persoanele salariate care nu sunt vaccinate, nu sunt testate negativ la SARS-COV-2 sau nu sunt trecute prin boala COVID-19.

Certificatul verde COVID-19 poate deveni obligatoriu și la locul de muncă, nu doar pentru accesul în diverse instituții sau centre comerciale. Astfel, în toate instituțiile publice, companii și regii de la stat, angajatorii ar putea fi puși în situația de a solicita prezentarea certificatului verde COVID-19 angajaților care doresc să continue să presteze activitate la compania în cauză. De altfel, în ceea ce privește mediul privat, măsura se va aplica la locurile de muncă unde își desfășoară activitatea mai mult de 50 de salariați simultan.

Un proiect de lege care stabilește prezentarea documentului atât de angajații de la stat, cât și de către cei de la privat urmează să treacă prin Senat pentru a fi votat. Ulterior, dacă inițiativa se va concretiza în lege, aceasta se va aplica inclusiv politicienilor de la conducere.

Ce măsuri se aplică celor care refuză să prezinte certificat verde

Codul QR cu ajutorul căruia se verifică certificatul verde COVID-19 este scanat cu aplicația mobilă Check DCC. Dacă nu prezintă documentul la locul de muncă, angajații riscă să fie concediați.

Inițial, șeful instituției publice sau, după caz, patronul firmei private poate decide suspendarea dreptului la muncă pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit proiectului legislativ. În cazul în care salariatul decide să facă dovada certificatului verde, măsura de suspendare se va ridica.

Dacă perioada de 30 de zile expiră, iar salariatul tot nu prezintă certificat verde COVID-19, în cazul instituțiilor de stat, contractul de muncă încetează. La privat, angajatorul poate dispune ruperea contractului de muncă sau prelungirea suspendării.

Ce poate să facă salariatul pentru a nu fi concediat

La stat:

  • vaccinarea cu prima doză - până la eliberarea certificatului verde, vor fi decontate testele (PCR, antigen);
  • vor fi decontate testele pentru cei care nu pot să se vaccineze din motive medicale.

La privat

  • vaccinarea cu prima doză;
  • angajatorul decide dacă dorește sau nu să deconteze testele COVID-19 până la eliberarea certificatului verde;
  • angajatorul decide dacă dorește sau nu să deconteze testele COVID-19 pentru cei care nu pot să se vaccineze din motive medicale.

În cazul în care nu solicită prezentarea certificatului verde COVID-19, angajatorii riscă sancțiuni care variază între 50.000 și 100.000 de lei.