Cernoziomul tipic din stepa Bălțiului, solul anului 2024. Savanți din 85 de țări l-au recunoscut drept cel mai bun, în context mondial

Cernoziomul tipic din stepa Bălțiului, solul anului 2024. Savanți din 85 de țări l-au recunoscut drept cel mai bun, în context mondialSursă foto: AȘM

Recentul Congres Mondial al Societăților Științei Solului din Florența, Italia a fost dedicat centenarului de la fondarea prestigioasei organizații. Cu acest prilej, la inițiativa savanților din Canada și Polonia, calitatea cernoziomului din stepa Bălțiului a fost recunoscută, ca fiind cea mai bună, la nivel global. Recomandarea în cauză a fost susținută de Edoardo Costantini, președintele Uniunii Internaționale a Pedologilor, care împreună cu un grup de lucru, special creat în această chestiune, au decis că cernoziomul din stepa Bălțiului să fie declarat Solul Anului 2024.

Solul din zona de nord a RM, în atenția Congresului Mondial al Societăților Științei Solului

Alături de cei 1500 de delegați din lume, la congresul din Florența, a participat și Boris Boincean, membru corespondent al Academiei de Științe din Chișinău, căruia i-a fost înmânată distincția „Cernoziomul tipic din stepa Bălțiului – Solul Anului 2024”. Domnia sa a realizat, zeci de ani, cercetări asupra solurilor din stepa Bălțiului, contribuind la  acest succes științific excepțional al Republicii Moldova.  În alocuțiunile sale, profesorii Richard Heck din Canada și Cezary Kabala din Polonia au evidențiat importanța evenimentului la nivel global.

Savantul din Republica Moldova, Boris Boincean, a prezentat un studiu privind cernoziomul din stepa Bălțiului, conform experiențelor de câmp. Concluziile și recomandările academicianului din Chișinău referitoare la asigurarea dezvoltării durabile a agriculturii în Republica Moldova și în lume  au fost apreciate de reprezentanții comunității științifice internaționale.

Cernoziomul din stepa Bălțiului ar putea fi recunoscut și ca obiect al patrimoniului mondial al UNESCO

„Nu ne putem opri la această etapă. Ne dorim recunoașterea cernoziomului din stepa Bălțiului, ca obiect al patrimoniului mondial al UNESCO (obiectivul este deja inclus în lista tentativă a UNESCO), inclusiv prin crearea unui centru științific internațional, la Bălți”, a declarat Boris Boincean

În contextul aceleiași discuții, Edoardo Costantini, președintele Uniunii Internaționale a Pedologilor, a subliniat importanța conservării solurilor în asigurarea serviciilor ecosistemice acordate de sol, pentru menținerea productivității agriculturii și diminuării impactului negativ al activității umane asupra mediului ambiant.

În exclusivitate pentru „Evenimentul Zilei”, Boris Boincean a precizat că recunoașterea cernoziomului din stepa Bălțului, ca sol al anului 2024, la nivel global, este o responsabilitate pentru noi în ceea ce privește modul de management al acestuia, prin aplicarea practicilor agricole adecvate.

Etalon pentru toate solurile din lume, descoperit, prima dată, în secolul XIX, de savantul Vasile Dokuceaev

 „Nu doar în Republica Moldova, agricultura n-a asigurat dezvoltare durabilă, sub aspecte economice, ecologice și sociale, ci și în context global. Din cauza pierderii fertilității solului, înrăutățirii calității, sănătății lui nu putem avea apă potabilă și produse alimentare de bună calitate. Nu putem menține entomofauna (insectele), benefică pentru polenizarea culturilor, reducerea încălzirii globale ș.a. De la schimbarea modului de a face agricultură va avea de câștigat întreaga societate”, menționează Boris Boincean.

Prima recunoaștere a solului bălțian, ca etalon pentru toate solurile din lume, a aparținut fondatorului științei solului – eminentului savant Vasile Dokuceaev. În vizita sa, în Basarabia, din anul 1893, în urma unei cercetări, a numit cernoziomul din stepa Bălțiului drept unul tipic, după profunzimea stratului humifier și structura sa granulară. Monoliți de sol din regiunea noastră de nord au fost prelevate de omul de știință rus și au fost expuse la expozițiile mondiale din Chicago și Paris, la sfârșit de secol XIX, fiind considerate etalon pentru toate solurile din lume.

 

Ne puteți urmări și pe Google News