Cererea de produse industriale va continua să fie insuficientă şi în luna august, potrivit unui buletin de conjunctură realizat de Banca Naţională a României.
Aceasta este opinia a 18% dintre managerii din industrie care au participat la sondajul BNR. Astfel, o activitate redusă va fi resimţită de circa 46%-64% din companiile din industria chimică, de prelucrare a cauciucului şi maselor plastice, sectorul extractiv, dar şi de 34% din societăţile din construcţii.
O altă cauză de limitare a activităţii o constituie evoluţia cursului de schimb, factor invocat de 8% din cei intervievaţi, aparţinând cu precădere industriei textile şi de încălţăminte, celei chimice şi a maselor plastice. Tot 8% este şi ponderea respondenţilor care indică influenţa negativă a blocajului financiar, opiniile cele mai ferme în acest sens provenind din sectorul extractiv, din industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV, precum şi din construcţii. Alţi factori care duc la scăderea producţiei sunt nivelul ridicat al dobânzilor bancare, consideră 5% dintre manageri, precum şi dificultăţile în aprovizionarea cu materii prime, invocate de 3% dintre intervievaţi. Totuşi, sectorul construcţiilor va continua extinderea din perioada anterioară, mai arată BNR.
Totodată, numărul salariaţilor din industrie este aşteptat să crească uşor, ca urmare a reluării angajărilor din sectorul de prelucrare a petrolului, de cocsifiere a cărbunelui şi de tratare a combustibililor nucleari, precum şi în ramura de poligrafie şi edituri. Reduceri, dar de mică amplitudine, ale numărului de angajaţi se estimează pentru segmentul extractiv şi de producţie, distribuţie şi transport al energiei electrice şi termice.