Evenimentul Zilei > Actualitate > Cercuri misterioase? Ce se poate afla sub apă şi nu e accesibil ochiului omenesc
Cercuri misterioase? Ce se poate afla sub apă şi nu e accesibil ochiului omenesc

Cercuri misterioase? Ce se poate afla sub apă şi nu e accesibil ochiului omenesc

Potrivit unei statistici a National Oceanic and Atmospheric Administration, mai puţin de 5% din oceanele lumii au fost explorate, iar aceasta înseamnă că 95% din ceea ce se află sub apă nu a fost încă accesibil ochiului omenesc.

Spre exemplu, Yoji Ookata şi-a petrecut multă vreme făcând explorare şi documentare în largul coastelor Japoniei. El a descoperit recent, în apropiere de Amami Oshima, mai multe modele geometrice trasate pe fundul apei, iar cercurile misterioase aveau diametrul de aproape şase metri.

Forme pe nisip

Pentru că nu îşi putea explica ce a generat acele forme pe nisip, la aproximativ 80 metri adâncime, el a apelat la ajutorul prietenilor. Alături de o echipă de la televiziunea NHK, Yoji Ookata a documentat ceea ce el a numit "cercul misterios".

Folosind camere subacvatice echipa a descoperit că "vinovat" pentru cercurile de pe nisip este un peşte de doar câţiva centimetri în lungime, Puffer. Peştişorul înoată neobosit zi şi noapte şi crează desene 3 D la scară mare.

Cercetarea amănunţită a acestui obicei, bizar pentru un peşte, a scos la iveală faptul că "cercul misterios" serveşte mai multor funcţii esenţiale pentru ecosistem, dintre care cea mai importantă este atragerea partenerilor.

Se pare că peştii sunt atraşi de "dealurile" şi "văile" de nisip, pe care le parcurg cu atenie pentru a-şi alege partenerul. În cele din urmă icrele sunt depse în centrul cercului, iar şanţurile de trasate în nisip acţionează ca un tampon natural faţă de curenţii oceanici.  

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: