Cercetătorii au descoperit că oamenii care trăiesc în orașe poluate pot dezvolta cancer pulmonar mai rapid

Cercetătorii au descoperit că oamenii care trăiesc în orașe poluate pot dezvolta cancer pulmonar mai rapid

Oamenii de știință au descoperit cum poluarea aerului provoacă anumite tipuri de cancer. Descoperirile ar putea deschide calea pentru producerea unui medicament care să reducă șansele oamenilor de a se îmbolnăvi.

Studiul a constatat că doar trei ani de expunere la anumiți poluanți pot declanșa celulele canceroase latente să devină tumori în plămâni. Profesorul Charles Swanton, de la Institutul Francis Crick, a spus că rezultatele ar putea duce la dezvoltarea unor noi medicamente care să împiedice dezvoltarea unei astfel de afecțiuni în interiorul corpului.

„Mecanismul pe care l-am identificat ne-ar putea ajuta să găsim modalități mai bune de a preveni și trata cancerul pulmonar la cei care nu au fumat niciodată.” Cancerul pulmonar este cel mai mare ucigaș de cancer din Marea Britanie, ducând la peste 35.000 de decese pe an. Aproximativ 6.000 de britanici care nu au fumat niciodată suferă de cancer pulmonar, reprezentând aproximativ 10% din toate cazurile.

Cercetările anterioare au legat boala de un anumit poluant numit PM2,5, care este cauzat în principal de gazele de eșapament ale mașinilor și de arderea lemnului și a uleiului. Aproape trei sferturi dintre oamenii care au contractat diferite afecțiuni în Canada au fost expuși la niveluri ridicate de poluant. Poluantul a determinat organismul să trimită celule imune la plămâni, favorizând dezvoltarea tumorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul Swanton a spus: „Celulele cu mutații care cauzează cancer se acumulează pe măsură ce îmbătrânim. Am demonstrat că poluarea aerului trezește aceste celule în plămâni, încurajându-le să formeze tumori. Studiul a schimbat modul fundamental în care percepem cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.”.

Riscurile poluării aerului

Dr Peter Chan, de la Universitatea din Oxford, a spus: „Acesta este un studiu fascinant care aruncă lumină asupra posibilelor mecanisme prin care poluarea poate promova anumite tipuri de cancer pulmonar”.

Sarah Woolnough, directorul executiv al Asthma + Lung UK, a declarat: „Această cercetare importantă este o dovadă suplimentară a faptului că poluarea aerului are un rol în cauzarea cancerului pulmonar. Adevărul este că poluarea aerului afectează plămânii tuturor și este responsabilă pentru înrăutățirea condițiilor pulmonare existente și pentru crearea altora noi la oamenii sănătoși.”.

Profesorul Matthew Peters, de la Universitatea Macquarie din Sydney, a spus: „ Doar trei ani de expunere la PM2,5 este suficient pentru a avea un efect negativ asupra organismului tău”, potrivit The Sun.