Potrivit unui nou studiu, femeile care urmează o dietă vegetariană au șanse mai mari de a-și rupe șoldurile, la propriu. Cercetătorii au evaluat riscul de fractură de șold în rândul vegetarienilor, pescatarienilor - cei care mănâncă pește, dar nu carne - și consumatorilor ocazionali de carne, în comparație cu cei care consumă deseori proteină animală de acest tip.
Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au spus că un posibil motiv pentru acest lucru ar putea fi că dietele vegetariene „au adesea un aport mai mic de nutrienți, care sunt importanți pentru sănătatea oaselor și a mușchilor”. La studiu au participat peste 26.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 35 și 69 de ani din Marea Britanie.
Riscurile unei fracturi de șold
După aproximativ 20 de ani, cercetătorii au observat 822 de fracturi de șold în rândul femeilor - aproximativ 3% - un risc crescut de fracturi de șold a fost doar în rândul femeilor vegetariene, comparativ cu femeile care consumau carne.
Datele au fost extrase din UK Women's Cohort Study, care urmărește femeile în timp, pentru a evalua riscurile unei diete asupra sănătății. Din grupul de femei, 28% sunt vegetariene și 1% sunt vegane. Autorul principal al studiului, James Webster, a spus: „Studiul nostru evidențiază potențialele preocupări cu privire la riscul de fractură de șold la femeile vegetariene”.
Cu toate acestea, Webster nu îi îndeamnă pe oameni să renunțe la dietele vegetariene: „Ca în cazul oricărei diete, este important să înțelegem circumstanțele personale și ce nutrienți sunt necesari pentru un stil de viață echilibrat”, a explicat James Webster.
Aport redus de nutrienți
Cercetătorul a adăugat că persoanele vegetariene dispun de un aport scăzut de nutrienți, ceea ce îi face susceptibili de a se confrunta cu fracturi osoase: „Dietele vegetariene au adesea aporturi mai mici de nutrienți. Aceste tipuri de nutrienți sunt mai abundente în carne și în alte produse de origine animală decât în plante, cum ar fi proteinele, calciul și alți micronutrienți.
Aportul scăzut al acestor nutrienți poate duce la scăderea densității minerale osoase și a masei musculare, ceea ce vă poate face mai susceptibil la riscul de fractură de șold”, a transmis James Webster, autorul principal al studiului.
Cercetătorii au spus că sunt necesare date suplimentare pentru a evalua dacă ar putea exista rezultate similare și în rândul bărbaților, potrivit Sky News.