„Cercetătoarea de lilieci” din Wuhan, forțată să dea explicații. Zice că îi pare rău

„Cercetătoarea de lilieci” din Wuhan, forțată să dea explicații. Zice că îi pare rău

Shi Zhengli, cercetător de top la laboratorul din Wuhan, este poreclită „cercetătoarea de lilieci”. Asta fiindcă este specializată în transmiterile virale de la lilieci, scrie Fox News

Specialista spune că, de-a lungul acestor 15 ani de cercetare, a dezvoltat căi de a depista virusuri precum SARS. Prin depistare, a descoperit că există diversitate genetică în natură: „Noi îi numim «virusuri înrudite cu SARS». Descoperirea acestor virusuri înseamnă că nu doar SARS, dar și că alte virusuri înrudite cu SARS pot prezenta un potențial pericol pentru oameni. Așa că, pe de o parte, am început să-i studiem distribuția și trecutul genetic. Pe de altă parte, am condus experimente de biologie moleculară în laboratorul nostru pentru a stabili dacă aceste virusuri înrudite cu SARS, purtate de lilieci, ar avea potențialul de infectare inter-specii.

O astfel de serie de lucrări de fapt ne oferă o experiență bună de cercetare și soluții tehnice. De exemplu, metodele noastre de detectare a acidului nucleic, cât și metodele noastre de detectare a anticorpilor și tehnologiile de izolare a virusurilor. Toate acestea necesită mult timp să fie explorate pe deplin. Apoi, când există o mostră, putem termina identificarea patogenului”.

Shi Zhengli a subliniat, la final: „Ținta noastră inițială de cooperare internațională este de a munci împreună pentru sănătatea oamenilor din toată lumea, fiindcă știm că nu există granițe în cercetarea bolilor infecțioase existente sau care se dezvoltă. O astfel de muncă necesită cercetători din toată lumea iar guvernele să fie deschise, transparente și cooperante și să lucreze împreună pentru a preveni și controla unele dintre aceste noi boli infecțioase. Așadar, încă de la început, scopul nostru a fost de a coopera. Prin cooperare putem căpăta beneficii mutuale și putem înțelege cu toții aceste virusuri existente, cât mai curând posibil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Munca în laborator cât și colectarea de probe pe teren și modele de avertizare timpurii, necesită ca cercetători din diverse domenii, și cu diverse experiențe de pregătire, să se completeze împreună. O singură echipă mică nu poate face singură o asemenea muncă”.

Iar, la presiunea reporterului, vizavi de finațările pentru aceste proiecte de cooperare, doctorița chinezoaică a recunoscut: „Cred că acum știința a fost legată de politică ceea ce face ca știința să fie politizată. Este foarte regretabil. Cred că oamenilor de știință din întreaga lume nu le place să vadă asta. Așa cum am menționat și mai devreme, cercetarea bolilor infecțioase trebuie să fie deschisă și transparentă. Cooperarea internațională ne poate oferi suport tehnic bun pentru aceste noi boli infecțioase, lucru care servește întregii omeniri. Așa că ne pare foarte rău.”