Evenimentul Zilei > International > Cercetătoare chineză, arestată în SUA, pentru că și-ar fi ascuns legăturile cu armata Chinei
Cercetătoare chineză, arestată în SUA, pentru că și-ar fi ascuns legăturile cu armata Chinei

Cercetătoare chineză, arestată în SUA, pentru că și-ar fi ascuns legăturile cu armata Chinei

O cercetătoare chineză, acuzată că și-ar fi ascuns legăturile cu armata ţării sale pentru a obţine o viză pentru SUA, a fost arestată după ce s-a refugiat în consulatul Chinei din San Francisco, a anunţat vineri un înalt responsabil american.

Ministerul american al Justiţiei a anunţat joi inculparea că patru persoane suspectate că au „minţit privind apartenenţa lor la armata chineză” au fost inculpate pentru „fraudă la regimul vizelor”. Trei dintre persoanele inculpate au fost deja arestate, scrie Agerpres, citând AFP.

„Una dintre aceste persoane era căutată până noaptea trecută, găsind refugiu la consulatul din San Francisco”, a declarat vineri un responsabil al ministerului.

Cercetătoarea, care ar purta numele de Juan Tang, este o specialistă în tratamente împotriva cancerului și lucra din ianuarie într-un laborator al Universităţii din California. Anchetatorii au descoperit fotografii cu ea în uniformă şi au stabilit că lucra pentru un spital militar chinez, conform actului acuzării.

Femeia este acum „reţinută preventiv şi va compărea pentru prima dată în faţa unui tribunal în cursul zilei”, a adăugat ministerul, care nu a dorit să evoce circumstanţele arestării. De asemenea, acesta a precizat că cercetătoarea nu beneficiază de imunitate diplomatică.

Cazurile de spionaj economic care fac obiectul inculpărilor, precum cea a lui Juan Tang, „nu sunt decât partea vizibilă a aisbergului”, a declarat responsabilul.

Arestarea femeii vine în urma creșterii tensiunilor între China şi SUA pe mai multe fronturi – de la controversata lege a securităţii naţionale din Hong Kong până la acuzaţii de spionaj şi situaţia drepturilor omului în regiunea Xinjiang.. Washingtonul a dat marţi Beijingului un termen de trei zile pentru a-şi închide consulatul din Houston, Texas, acuzat că este o „placă turnantă a spionajului şi furtului de proprietate intelectuală”.

În replică, autorităţile chineze au dispus închiderea consulatului american de la Chengdu, din sud-vestul ţării.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: