Judecătoarea Gabriela Bîrsan l-a reclamat pe şeful DNA la Parchetul General
- Cristian Şt. Vasilcoiu
- 24 noiembrie 2011, 14:24
Învinuită de DNA pentru trafic de influenţă, judecătoarea Gabriela Bîrsan a depus o plângere la Parchetul General împotriva şefului procurorilor Anticorupţie, Daniel Morar.
Şefa Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, Gabriela Bîrsan, l-a reclamat pe şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, la Parchetul General. Magistratul Dana Tiţian, consilier al procurorului general Laura Codruţa Kovesi, confirmă înregistrarea plângerii şi adaugă că aceasta a fost înaintată, spre cercetare, Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică.
Gabriela Bîrsan, soţia singurului judecător român de la CEDO, Corneliu Bîrsan, solicită demiterea lui Daniel Morar din fruntea DNA, dar şi inculparea acestuia, pe motiv că procurorii Anticorupţie ar fi administrat probe false în dosarul ei. În paralel, DNA a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului să precizeze dacă imunitatea lui Corneliu Bîrsan se extinde şi asupra faptelor comise de soţia sa în România şi, în caz afirmativ, să o ridice. CEDO a anunţat că va face publică decizia la începutul săptămânii viitoare.
Totodată, cealaltă judecătoare învinuită în dosar, Iuliana Puşiu, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să avizeze pensionarea sa înainte de termen. CSM a luat act de cerere, cu un vot firav, dar pozitiv, înaintând solicitarea Preşedinţiei României, căreia îi aparţine decizia finală. În dosar sunt suspectaţi şi alţi magistraţi ai Curţii Supreme. Care sunt acuzaţiile
Potrivit procurorilor, în perioada mai 2010 - mai 2011, judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu au primit, în mod repetat, de la avocata Claudia Gherbovan Silinescu şi afaceristul Gabriel Chiriac, bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion, plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant şi asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris - Franţa.
"Foloasele respective au fost primite în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal", se arată într-un comunicat al Direcţiei.