Cercetat de DNA, Narcis Neaga, ”groparul” autostrăzii Sebeș-Sibiu este noul consilier al ministrului Transporturilor pe probleme de autostrăzi
- Mircea Petrescu
- 3 aprilie 2017, 14:17
Fostul șef al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, cercetat de DNA, pentru jaful de la autostrada Sibiu-Sebeș, a fost numit consilier al ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc.
Din această postură Narcis Neaga se ocupă direct de CNAIR, fosta CNADNR, companie pe care a condus-o vreme de mai mulți ani și din fruntea căreia a fost demis. De când a fost numit, din ianuarie 2017, Narcis Neaga a stat la ”cutie”, fără să iasă cu o declarația publică. Nici pe site-ul Ministerului Transporturilor, Narcis Neaga nu apare nici ca și consilier al ministrului și nici nu a completat declarație de avere deși legea privind transparența funcțiilor publice îi impunea să facă asta.
Ordinul de numire în funcție de consilier a fost semnat de Răzvan Cuc în data de 20 ianuarie 2017.
Cercetat penal pentru jaful de pe autostrada Sebeș – Sibiu
Actualul consilier al ministrului Cuc, pe probleme de autostrăzi a fost dat afară din funcția de șef al CNADNR, la scurt timp după ce procurorii DNA București l-au pus sub acuzare pentru comiterea faptei de abuz în serviciu, după ce la pe sectorul de autostradă Sebeș-Sibiu, a fost constatat un adevărat jaf din banii publici. Din cauza acestor lucrări prost executate, un sector de 200 de metri din corpul autostrăzii a alunecat, fiind necesare lucrări pentru refacerea infrastructurii rutiere care au costat zece milioane de lei
Procurorii DNA spun că Narcis Neaga a reziliat abuziv un contract de supervizare a lucrărilor pe sectorul de autostradă cu probleme, iar din această cauză constructorul și-a putut face de cap, fără să mai răspundă de calitatea lucrărilor efectuate. Această calitate s-a văzut ulterior și se vede în continuare.
”Inculpatul a reziliat contractul de supervizare în condiții nelegale și a refuzat plata facturii emisă de către liderul asocierii care asigurase inițial serviciile de supervizare a lucrărilor și, pe cale de consecință, în mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene). Ulterior, printr-o Sentință arbitrală, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României a admis în parte cererea formulată liderul asocierii care asigurase inițial serviciile de supervizare a lucrărilor și a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum și a penalităților de întârziere, calculate de la data de 15.05.2014 până la data de 23.12.2014, data înregistrării cererii arbitrale”, susține DNA.
Au avizat și plătit autostrada prăbușită
Potrivit procurorilor, decizia abuzivă a lui Narcis Neaga a avut drept consecință plata direct din bugetul de stat a sumei de 3.1 milioane de lei, și nu din fondurile destinate pentru această activitate, plătite de Uninea Europeană.
Cei de la firma care supervizau lucrările de la autostradă au semnalat, de mai multe ori, calitatea proastă a lucrărilor executate de firma italiană care a construit sectorul de autostradă. ”În acest mod, (antreprenorul) a beneficiat de închiderea neconformităților și avizarea la plată a situațiilor de lucrări, în condițiile în care supervizorul suspendat constatase deficiențe de execuție și utilizarea de materiale necorespunzătoare”, se mai arată în dosarul penal.