A cucerit Cerbul de Aur și a fugit în Germania. Cântăreața cu o poveste de viață fabuloasă

A cucerit Cerbul de Aur și a fugit în Germania. Cântăreața cu o poveste de viață fabuloasă

Face senzație la "Cerbul de Aur", dar fuge în Germania la 24 de ani. Frumoasa Luminiţa Dobrescu, prima solistă din România care a obţinut Trofeul "Cerbul de Aur", a ales exilul pe culmile succesului.

În 1969, Luminiţa Dobrescu stârnea senzație, câştigând Marele Premiu la Festivalul „Cerbul de Aur" de la Braşov. În 1970, cântăreaţa pleca din ţară şi se stabilea în Germania.

Luminița Dobrescu este cântăreața care a încântat milioane de români. A fost prima artistă autohtonă care a reușit să câștige Marele Premiu la Festivalul „Cerbul de Aur”, impresionând cu melodia „Of, inimioară”.

Mama ei i-a creat toate ținutele de scenă

Luminiţa Hortensia Dobrescu are o biografie spectaculoasă. Prenumele Luminița provine de la ochii negri şi luminoşi, iar cel de Hortensia de la buchetul de hortensii adus de tatăl ei la maternitate, în ziua în care a venit pe lume.

Ne puteți urmări și pe Google News
Luminița Dobrescu, Cerbul de Aur

Luminița Dobrescu a câștigat primul trofeu Cerbul de Aur pentru România. Sursa foto: Facebook Luminița Dobrescu

S-a născut la București în anul 1946, dintr-o mamă originară din Corbeanca, județul Ilfov şi un tată gorjean. Mama a avut pasiunea croitoriei. Până la vârsta de 20 ani, inclusiv, toate ținutele artistei au fost realizate de mama ei, inclusiv costumul de la Cerbul de Aur. A locuit în cartierul Bucureştii Noi, în apropierea bisericii Bazilescu. Pasiunea pentru muzică i-a fost insuflată de tatăl ei care ştia să cânte în public.

A fost bună prietenă cu Angela Similea

La școală a fost colegă cu cântăreața Angela Similea, care i-a fost prietenă foarte apropiată. Totuși, prietenia lor nu a rezistat în timp.

„Ne împrietenisem, mă vizita si chiar cântam împreună, mergeam în excursii, iar din compania noastră nu lipsea fratele ei cel mic Asu, de fapt Victorașu, dar pentru noi era Asu.

Mai târziu, am intrat la renumitul Liceu din Pajura, unde o avusesem colegă și pe Margareta Pâslaru, dar aceasta deja terminase studiile fiind mai mare decât noi. De la sfârșitul liceului, drumurile noastre s-au despărțit, eu studiam la Conservatorul de muzica Ciprian Porumbescu, îmi începusem deja cariera muzicală la TVR, iar Angela intrase la Școala Populară de Arte.

Luminița Dobrescu și Angela Similea au fost bune prietene. Sursa foto: Angela Similea / Facebook

După aceea, a urmat Cerbul de Aur în 1969. După plecarea mea definitivă în Germania, drumurile noastre s-au pierdut în negura timpului. Nu am mai întreținut niciun contact, până în 1982 când, într-o bună zi, primesc un telefon de la Angela, ea fiind la Hamburg cu fostul ei soț Jan Hilgen și dorind să mă viziteze la Berlin. Știu că nu eram pregătită pentru o asemenea vizită fapt care a făcut ca relația noastră să eșueze pentru totdeauna”, declara artista în cadrul unui interviu.

Se aștepta să câștige marele trofeu

A debutat pe scena amatorilor de la „Modern Club”, în 1965. Ajunsă la TVR, a fost remarcată de regizorii Cornel și Ileana Pop, realizatorii unei emisiuni de muzică ușoară pentru tineret.

Deși a dat examenul de admitere la Medicină și ulterior a visat să facă chiar canto, mai târziu a fost admisă la Conservatorul Ciprian Porumbescu la secția de Pedagogie. 1969 avea să fie anul care i-a marcat cariera, ajunsă la apogeul grație câștigării trofeului Cerbul de Aur, la care se aștepta, după cum mărturisea într-un interviu.

„Da,1969 a fost prin excelenţă anul vieţii mele. Asta nu înseamnă că nu au mai existat şi alţi ani care au contribuit la alte schimbări radicale din viaţa mea.

Dar, anul 1969 a fost, profesional vorbind, anul care m-a făcut să intru în istoria Festivalului “Cerbul de Aur” şi în istoria Televiziunii Române. (...)

Da, aveam încredere în mine, în posibilitatile mele vocale, în şarmul şi dezinvoltura cu care m-a înzestrat bunul Dumnezeu şi care, de data aceasta a făcut să mă simt pe scenă, în cele 3 minute “sacre”- cea mai bună ! Poate de aceea, juriul a fost atât de ferm în decizia luată în cele două tururi de scrutin şi m-a onorat cu Marele Trofeu”.

Ajunsă o celebritate, preferă exilul de teama Securității

Deși devenise o vedetă națională, în anul imediat următor triumfului de la “Cerbul de Aur“ și după câteva turnee în străinătate (la Festivalul de Muzică Uşoară de la Sopot câştigă din nou Marele Trofeu), ia o decizie surprinzătoare. Pleacă brusc în Berlinul Occidental, presată că îi expiră viza şi biletul de avion. Își justifică alegerea prin presiunile Securității și o căsnicie ratată.

„A fost o atitudine împotriva voinţei mele, dar nu aveam de ales! Da, eram un mare nume în România şi totuşi am preferat “exilul “.

Tocmai pentru că mă respect şi-mi respect principiile, nelăsându-mă coruptă de nimeni, indiferent de ce şi pentru ce. Aşa sunt eu şi aşa voi rămâne, indiferent ce s-ar întâmpla! Nu pot spune decât că, Securitatea acelor vremuri şi mariajul meu nefericit, m-au făcut să iau această hotărare”, mai declara artista.

În anul 2007, într-o emisiune a TVR, Luminița Dobrescu a vorbit despre motivele plecării sale din România, invocând mai ales refuzul colaborării cu Securitatea ”pentru că nu am vrut să lucrez pentru Securitatea Română”. Primise această propunere cu foarte puțin timp înainte de a părăsi țara.

A avut dosar de urmărire

Dosarul artistei, identificat în arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), începe cu o notă din 12 noiembrie 1971 către Consiliul Securității Statului. Aici se arăta că artista Luminița Dobrescu, născută la data de 5 iunie 1946 în București, pleca pe bază de contract în Republica Federală a Germaniei, la data de 23 aprilie 1970, având viză de ședere în străinătate până la data de 31 decembrie 1970. De la această dată, numita nu a mai avut sarcini de îndeplinit și nu s-a mai întors în țară. Nota se încheia cu ”vă rugăm luați măsurile legale”.

Refuzând să se întoarcă în țară, pe 24 februarie 1972 autoritățile vremii dispuneau efectuarea unei percheziții domiciliare la locuința acesteia din București. Peste ani, artista avea să recunoască faptul că, deși a fost forțată să părăsească țara, nu a fost nevoită să renunţe la “marea mea dragoste”, muzica, continuându-și pasiunea în țara de adopție.

Cunoaște iubirea durabilă alături de un neamț

S-a căsătorit pentru prima oară la 20 de ani, cu Dan Dominique Costinescu, student la arhitectură. Primul ei soț s-a ocupat de organizarea spectacolelor artistei, dar a fost și textier pentru câteva dintre cântecele sale preluate din repertoriul internațional.

Luminița Dobrescu, Cerbul de Aur, exil, Securitate

Luminița Dobrescu a fugit în Germania la doar 24 de ani, de teama Securității

După despărțirea de Adrian Ciceu, are mai multe relații sentimentale. În final începe o relație durabilă cu un cetățean german berlinez, actualul partener de viață.

„După ce am stat în Germania, din 1970, eu și cu partenerul meu de viață ne-am cumpărat, în 1984, o fermă în Toscana. Avea 65 de hectare de pământ. Era un sat întreg. Aveam 35 de hectare de pădure, aveam patru hectare de viță-de-vie şi 2.000 de măslini.

Produceam vin şi ulei de măsline. Casa era imensă, avea 1.000 de metri pătrati Era o fostă mănăstire, veche de 1.000 de ani. Noi am cumpărat-o de la o familie de medici germani cu un milion de mărci. La început făceam naveta Berlin-Toscana de patru-cinci ori pe an.

Două famili de țărani lucrau la ferma pe care, mai târziu, am transformat-o în hotel. Nu mai aveam timp de nimic! A trebuit să vindem totul în 2003!”, povestea Luminița într-un interviu, potrivit Newsweek.