The Wall Street Journal publică un editorial vitriolant după tentativa comisarului european pentru piață internă Thierry Breton, care a vrut cenzurarea interviului lui Elon Musk cu Donald Trump. Redăm, mai jos, textul integral.
Thierry Breton, un birocrat francez plin de bani...
„Reprezentantul unei instituții europene de reglementare, care trăiește sub protecția noastră, încearcă să ne îngrădească dezbaterea politică.
Thierry Breton e un birocrat francez plin de bani care și-a trăit întreaga viața sub protecția militară oferită de SUA. Firește că, în loc să ne mulțumească, el încearcă să se erijeze în arbitrul dezbaterilor noastre politice. Iată ce relata colegul meu Tim Higgins în acest ziar:
„Simpla idee cum că Europa se crede capabilă să îngrădească ce se spune în cursul unui eveniment din cadrul campaniei electorale din SUA constituie o escaladare extremă a tentativelor UE de a-și impune voința în fața marilor companii tehnologice.”
... care vrea să impună cenzura
„Thierry Breton, comisarul european al pieței interne, i-a remis luni un avertisment fără precedent lui Elon Musk, conform căruia interviul pe care urma el să-l realizeze în aceeași zi pe platforma X cu fostul președinte Donald Trump ar putea viola noile legi draconice ale UE privind internetul, menite a restricționa conținuturile nocive.”
„Breton s-a referit în scrisoarea lui de luni la discuția în direct planificată pe X între Musk și Trump. El a afirmat că datoria lui Musk față de legislația UE e aceea de a găsi un echilibru între «libera exprimare» și «amplificarea conținutului nociv» care ar putea «genera efecte dăunătoare asupra discursului civic și securității publice»”.
Tentativa scandaloasă de cenzură a lui Breton ar fi trebuit condamnată viguros de Casa Albă
Breton și-a ales perfect momentul tentativei de interferență, dat fiind că anul acesta aniversăm 80 de ani de la Ziua Victoriei, adică ziua în care americanii au început să-i elibereze lui țara de nazism, precum și a 75-a aniversare a înființării NATO, eveniment prin care americanii au consimțit să împiedice cucerirea Franței și a altor țări europene de către comunismul sovietic.
Poate că Breton n-ar face rău să consulte istoria acestor două mari cazuri de teroare totalitară pentru a constata ce „efecte dăunătoare asupra discursului civic și securității publice” au avut ele. Și poate că va chibzui și la motivele pentru care ele, la fel ca el, și-au dorit să îngrădească libera exprimare.
Aici, în SUA, dacă astăzi am fi avut un guvern normal, tentativa scandaloasă a lui Breton de a-i pune botniță discursului public american ar fi fost întâmpinată de o condamnare imediată și furioasă din partea Casei Albe.
Acest francez deplorabil își închipuie că poate scăpa nepedepsit
Din nefericire, acest francez deplorabil își închipuie că poate scăpa nepedepsit, dat fiind că administrația Biden-Harris a pus presiune pe rețelele sociale pentru a disemina opiniile oficiale ale guvernului și s-a folosit de Departamentul Justiției pentru a-și ataca principalul adversar politic.
Și tragic este că libertățile noastre esențiale garantate de Întâiul Amendament [libera exprimare, consfințită prin constituție - n.trad.] nu par să se bucure nici măcar de susținerea unanimă a jurnaliștilor acreditați la Casa Albă, dacă e să judecăm după întrebarea pe care i-a pus-o un reporter secretarei de presă a lui Biden, Karine Jean-Pierre, la conferința de presă de luni.
Casa Albă: „N-am nimic concret despre ce am făcut noi pe plan intern”
Iată un fragment din transcrierea oficială [exprimarea greoaie sau incoerentă le aparține protagoniștilor, fiind tradusă ca atare - n.trad.]:
„Întrebare: Elon Musk are programat un interviu cu Donald Trump... în seara aceasta pe - pe X. Nu știu dacă îl va urmări și președintele. Simte-te liberă să ne spui dacă o va face sau nu. (Râsete.)
Dar eu - eu cred că dezinformarea de pe Twitter nu e o chestiune care ține doar de campania electorală. E o - știi, e o chestiune care privește America. Ce rol are Casa Albă sau președintele în a, gen, a opri asta sau a opri răspândirea ăstora sau, gen, a interv... - a interveni în asta?
O parte din asta ține de dezinformarea din campania electorală, dar, știi, e o chestie mai cuprinzătoare, nu?”
„Karine Jean-Pierre: Da, nu, și ne-ați mai auzit vorbind de multe ori despre asta aici, despre răspunderea pe care o au platformele de rețele sociale când vine vorba de informații false, de dezinformare. N-am la îndemână aici nimic din care să vă spun despre modalitățile specifice în care lucrăm la asta. Dar credem că - că le revine răspunderea. Acestea sunt companii private, astfel că noi - noi ținem cont și de acest lucru.
Dar, uite, e - cred că - că e incredibil de important să - să denunțăm asta, așa cum și voi - voi o faceți. Doar că n-am nimic concret despre - despre ce am făcut noi pe plan intern.”
Breton, declarație jignitoare și iresponsabilă
În absența unui președinte coerent, principial și curajos, America îl are măcar pe Elon Musk. Proprietarul platformei X i-a dat replica lui monsieur Breton printr-o imagine cu un personaj dintr-un film care îndeamnă pe cineva să facă un act vulgar cu propriu-i corp, lângă care a scris:
„Sincer să fiu, aș fi vrut mult să-i răspund cu această memă din filmul Tropic Thunder, numai că eu nu aș face NICIODATĂ ceva atât de jignitor și iresponsabil!”
E greu să te gândești la vreo declarație mai jignitoare și mai iresponsabilă decât cea a lui Breton. Dacă el încă se va mai afla în funcție la finalul săptămânii, atunci americanii vor fi aflat că cu Comisia Europeană nu se poate negocia. Eforturile ei de a înăbuși tehnologia și libera exprimare trebuie să fie contracarate ori de câte ori va mai încerca să o facă.
(Articol de James Freeman; WSJ; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)