Pe 23 februarie, New York Post a publicat un editorial de Steven Mosher, care afirma că povestea oficială a Chinei despre originea COVID-19 nu poate fi crezută.
Ziaristul susținea că este posibil – posibil! – ca virusul să fi fost transmis la oameni din cauza unor erori făcute de laboratorul din Wuhan, mai degrabă decât prin ultra-vehiculata piață de animale vii din oraș.
Articolul, arată NY Post, a fost foarte citit și redifuzat online – până când a intervenit Facebook.
„Verificatorul de fapte” („fact checker”) al platformei a decis că opinia lui Mosher nu avea nici o bază, astfel că a lipit deasupra ei eticheta „Informație falsă”, arătând că articolul a fost „verificat de verificatori independenți”, și a blocat utilizatorii să se conecteze la articolul original pentru a-l citi cu ochii lor.
Încă o dată, era vorba de un articol de opinie, nu de un reportaj.
Mosher cita o multitudine de elemente sugestive, inclusiv directivele guvernamentale de urgență, vizita bruscă a expertului numărul 1 al Chinei în arme biologice la Wuhan și evenimentele precedente care demonstrau faliile de securitate ale laboratorului din localitate.
De asemenea, autorul sublinia și lacunele din varianta „oficială” a poveștii, arătând că piața de animale din Wuhan nu vinde lilieci, de la care se presupunea că s-ar fi răspândit la om coronavirusul.
Cum anume a determinat Facebook că argumentele rezonabile ale lui Mosher constituie „Informație falsă”? Realitatea este că nu Facebook a determinat, scrie NY Post. Au fost „verificatori independenți”.
Cine au fost ei? Așa cum arată ziarista Sharyl Attkinson, unul dintre experții consultați de Facebook se afla într-un conflict clar de interese. Este vorba de Danielle E. Anderson, care a colaborat regulat cu cercetătorii din Wuhan, făcând acolo chiar propriile experiențe. Anderson, care este profesoară la Duke-NUS Medical School din Singapore, este cea care a garantat personal pentru „măsurile stricte de control și izolare” ale laboratorului din Wuhan.
Cu toate acestea, Anderson a recunoscut că Mosher avea dreptate când afirma că virusul SARS a scăpat de două ori dintr-un laborator de cercetare din Beijing, în 2004.
Celălalt expert consultat de Facebook a notat în obiecția sa: „Orice guvern responsabil ar întări procedurile de securitate la laboratoarele de mare izolare care cercetează și lucrează cu noul coronavirus pentru a dezvolta contra-măsuri și a stabili diagnostice”.
Da, orice guvern RESPONSABIL ar fi făcut-o.
Pentru că doi cercetători medicali s-au simțit jigniți că cineva pune sub semnul întrebării protocoalele de securitate ale laboratorului din Wuhan, Facebook a decis că articolul trebuie interzis online.
După aproape două luni, Mosher nu mai este singurul de aceeași opinie.
Săptămâna trecută a venit cu informații dure, sub forma cablogramelor Departamentului de Stat din ianuarie 2018, care demonstrau că guvernul american avea vechi și serioase îngrijorări legate de protocoalele de securitate ale laboratorului din Wuhan, singurul laborator de nivelul 4 din China, din cauza riscurilor biologice.
Și mai multe organe de presă, printre care Fox News și Washington Post, au relatat că înalți oficiali americani din domeniul securității naționale sunt din ce în ce mai convinși că virusul provine din acest laborator.
New York Post a solicitat Facebook timp de săptămâni la rând să deblocheze articolul lui Mosher. Vinerea trecută, rețeaua socială a făcut-o în sfârșit, fără a recunoaște însă că a greșit.
Încă o dată se dovedește libertatea (cu toate exagerările posibile) este de preferat cenzurii (fie și făcute din bună intenție).