Cenzorii Facebook sunt adevărații autori de „Fake News” – Iată dovada!
- Adrian Pătrușcă
- 23 aprilie 2020, 17:32
Pe 23 februarie, New York Post a publicat un editorial de Steven Mosher, care afirma că povestea oficială a Chinei despre originea COVID-19 nu poate fi crezută.
Ziaristul susținea că este posibil – posibil! – ca virusul să fi fost transmis la oameni din cauza unor erori făcute de laboratorul din Wuhan, mai degrabă decât prin ultra-vehiculata piață de animale vii din oraș.
Articolul, arată NY Post, a fost foarte citit și redifuzat online – până când a intervenit Facebook.
„Verificatorul de fapte” („fact checker”) al platformei a decis că opinia lui Mosher nu avea nici o bază, astfel că a lipit deasupra ei eticheta „Informație falsă”, arătând că articolul a fost „verificat de verificatori independenți”, și a blocat utilizatorii să se conecteze la articolul original pentru a-l citi cu ochii lor.
Încă o dată, era vorba de un articol de opinie, nu de un reportaj.
Mosher cita o multitudine de elemente sugestive, inclusiv directivele guvernamentale de urgență, vizita bruscă a expertului numărul 1 al Chinei în arme biologice la Wuhan și evenimentele precedente care demonstrau faliile de securitate ale laboratorului din localitate.
De asemenea, autorul sublinia și lacunele din varianta „oficială” a poveștii, arătând că piața de animale din Wuhan nu vinde lilieci, de la care se presupunea că s-ar fi răspândit la om coronavirusul.
Cum anume a determinat Facebook că argumentele rezonabile ale lui Mosher constituie „Informație falsă”? Realitatea este că nu Facebook a determinat, scrie NY Post. Au fost „verificatori independenți”.
Cine au fost ei? Așa cum arată ziarista Sharyl Attkinson, unul dintre experții consultați de Facebook se afla într-un conflict clar de interese. Este vorba de Danielle E. Anderson, care a colaborat regulat cu cercetătorii din Wuhan, făcând acolo chiar propriile experiențe. Anderson, care este profesoară la Duke-NUS Medical School din Singapore, este cea care a garantat personal pentru „măsurile stricte de control și izolare” ale laboratorului din Wuhan.
Cu toate acestea, Anderson a recunoscut că Mosher avea dreptate când afirma că virusul SARS a scăpat de două ori dintr-un laborator de cercetare din Beijing, în 2004.