Centrul nevralgic al corupţiei din Europa se cufundă în criză, în cel mai prost moment

Centrul nevralgic al corupţiei din Europa se cufundă  în criză, în cel mai prost moment

BLOOMBERG. Preşedintele şi premierul Bulgariei fac schimb de acuzaţii, într-o dispută crescândă pe tema corupţiei care ameninţă demersurile naţiunii de a adopta euro şi de a se alătura zonei Schengen fără paşapoarte din Europa.

Din 1995, cel puţin 150 de înalţi oficiali, inclusiv un prim-ministru, 15 şefi ai cluburilor de fotbal, un consilier prezidenţial, oficiali municipali şi zeci de şefi mafioţi au fost ucişi. Oficialii au condamnat doar o mână de oameni pentru crime. În ultimii şapte ani, poliţia, forţele speciale şi procurorii au condus, de asemenea, operaţiuni împotriva afacerilor multora din elitele Bulgariei. Zeci de miniştri, în funcţie şi foşti, precum şi alţi oficiali guvernamentali au fost acuzaţi de abuz de putere sau de administrare defectuoasă. Nimeni nu a fost închis. Geshev însuşi a condus ancheta din 2014 de la Banca comercială corporativă, pe atunci al patrulea cel mai mare creditor al ţării. Operaţiunea s-a încheiat cu procesul a 18 persoane acuzate, la trei ani după o scurgere bancară care a ameninţat stabilitatea sectorului financiar al ţării. Nu au rezultat condamnări.

UE a remarcat de mai multe ori modul în care puterile procurorului îl protejează de control, iar Geshev şi predecesorii săi

s-au confruntat cu critici pentru ţintirea unor cazuri selectate, ignorând altele. Radev a făcut eforturi începând de anul trecut pentru o dezbatere publică pentru a schimba Constituţia, pentru ca procurorul şef să fie tras la răspundere mai mult. Geshev respinge acuzaţiile. "Bătălia mea personală este să respect legea şi să asigur justiţie pentru cetăţenii bulgari", a spus Geshev. (RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News