Centrul nevralgic al corupţiei din Europa se cufundă în criză, în cel mai prost moment

Centrul nevralgic al corupţiei din Europa se cufundă  în criză, în cel mai prost moment

BLOOMBERG. Preşedintele şi premierul Bulgariei fac schimb de acuzaţii, într-o dispută crescândă pe tema corupţiei care ameninţă demersurile naţiunii de a adopta euro şi de a se alătura zonei Schengen fără paşapoarte din Europa.

Sofia şi-a stabilit un obiectiv pentru adoptarea euro la începutul anului 2023, după ce prima sa încercare de a se alătura anticamerei monedei unice a fost întârziată din cauza îndoielilor asupra băncilor sale. Preocupări instituţionale similare au împiedicat-o să intre în Schengen. Ţara se situează în partea de jos a Indicelui de percepţie a corupţiei al Transparency International ca fiind cea mai rea din UE după România şi Grecia. Şi SUA au criticat Bulgaria. Miercuri, secretarul de stat, Mike Pompeo a sancţionat primii bulgari, judecătorul specializat al Curţii Penale, Andon Mitalov, şi familia sa, pentru "implicarea în corupţie semnificativă".

Mitalov a emis în octombrie un ordin care a permis unui suspect bulgar într-un caz de spionaj rusesc să se deplaseze la Moscova, unde a primit un premiu de la preşedintele Vladimir Putin. Disputa actuală a început după ce procurorul şef Ivan Geshev, numit anul trecut în pofida obiecţiilor lui Radev, ale judecătorilor şi grupurilor pentru drepturile omului, a solicitat Curţii Constituţionale să clarifice o chestiune cu privire la imunitatea lui Radev, după ce a fost stopată o anchetă de conflict de interese din cauza posibilei sale implicări. Radev neagă acuzaţiile privind vreo infracţiune.

Asta a coincis cu reţinerea magnatului de jocuri de noroc Vasil Bozhkov în Emiratele Arabe Unite, sub acuzaţii incluzând conducerea unei bande de crimă organizată şi luarea de mită. Cunoscut în mass-media bulgară drept "Craniul", Bozhkov este considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării. El spune că niciuna dintre acuzaţii nu a fost dovedită. "Ceea ce vedem acum nu este nou", a spus telefonic Dimitar Bechev, un cercetător nerezident la Consiliul Atlantic din Washington. "Cea mai probabilă motivaţie este o luptă între cercurile oligarhice". Mişcările lui Geshev urmează unor ani de impunitate pentru presupuşii infractori în ţara de 7 milioane de locuitori, care a aderat la UE în 2007.

Ne puteți urmări și pe Google News