Centrul nevralgic al corupţiei din Europa se cufundă în criză, în cel mai prost moment

Centrul nevralgic al corupţiei din Europa se cufundă  în criză, în cel mai prost moment

BLOOMBERG. Preşedintele şi premierul Bulgariei fac schimb de acuzaţii, într-o dispută crescândă pe tema corupţiei care ameninţă demersurile naţiunii de a adopta euro şi de a se alătura zonei Schengen fără paşapoarte din Europa.

Declanşată de o represiune a procurorului şef recent numit, criza subliniază o luptă de zeci de ani pentru influenţă în statul de la Marea Neagră. În centrul său se află oligarhi puternici şi persoane suspectate ale crimei organizate, oficiali acuzaţi că au închis ochii la activităţile acestora şi procurori care deţin mai multă putere decât oriunde altundeva în Uniunea Europeană.

Toate vin într-un moment crucial pentru Bulgaria fostă comunistă, care încearcă să pună capăt unei perioade de 12 ani de control din partea UE asupra eforturilor sale judiciare şi anticorupţie, arătând că autorităţile ţării pot fi de încredere în chestiuni variind de la controlul băncilor până la securizarea frontierelor.

"Guvernul este în mod evident sub o anumită presiune", a spus Michael Taylor, senior analist pentru Europa de Est la Oxford Analytica. "Bruxelles-ul ar putea fi îngrijorat de introducerea euro în încă o ţară în care guvernul nu poate fi de prea mare încredere". Preşedintele Rumen Radev, al cărui statut de imunitate este investigat de procurori, a atacat guvernul premierului Boiko Borisov în această săptămână pentru ceea ce a spus că sunt eşecuri care au dus la prăbuşirea organelor de stat. "Lipsa de voinţă pentru reforme şi pentru combaterea corupţiei, încălcarea metodică a legii şi a moralităţii a dus la paralizia întregului sistem social şi a instituţiilor din Bulgaria", a spus Radev. Borisov, care conduce al treilea cabinet din 2009, a declarat că preşedintele "doreşte o confruntare cu guvernul".