Centrul Național pentru Energie Durabilă anunță lansarea noului site web

Centrul Național pentru Energie Durabilă anunță lansarea noului site web

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță debutul noului său site web, dezvoltat ca parte a reorganizării instituției. Aflat acum pe domeniul cned.gov.md, noul site web oferă o platformă modernă și accesibilă pentru toți cei interesați de activitatea CNED.

Centrul Național pentru Energie Durabilă s-a inspirat de la Gurvernul Republicii Moldova

Inspirat de succesul recent al portalului electronic al Guvernului Republicii Moldova, CNED și-a propus să ofere un design adaptat nevoilor utilizatorilor săi. Interfața intuitivă a noului site web asigură un acces rapid și eficient la informațiile relevante despre eficiența energetică, sursele de energie regenerabilă și proiectele implementate de CNED. Utilizatorii pot naviga cu ușurință și pot accesa informații esențiale despre energia durabilă și activitatea CNED.

lansare site CNED

Credit foto: CNED

Ce vor putea face utilizatorii pe noul site

Pe noul site web sunt disponibile instrumente informaționale avansate și resurse de înaltă calitate, concepute pentru a ajuta utilizatorii să înțeleagă mai bine importanța energiei durabile și impactul activităților desfășurate de CNED.

Prin intermediul opțiunii adecvate, utilizatorii vor putea să participe la procesul decizional și să-și exprime opiniile și sugestiile referitoare la energia durabilă și politica sectorială.

Centrul Național pentru Energie Durabilă va investi în eficiența energetică a sectorului rezidențial

Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova a anunțat că apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire pot primi compensații pentru facturile la agentul termic, în conformitate cu gradul de vulnerabilitate energetică acordat.

Din cele 26.837 de apartamente debranșate în municipiul Chișinău, circa 10.445 de gospodării au primit compensații. În cazul municipiului Bălți, 9.987 de familii sunt debranșate de la agentul termic, iar dintre acestea 5.370 au beneficiat de compensații până în prezent. În sezonul precedent, consumatorii debranșați de la agentul termic au primit compensații din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice pentru acoperirea costurilor legate de încălzirea spațiilor comune ale blocului.

De asemenea, în contextul sporirii eficienței energetice și a consumului de energie, Ministerul Energiei recomandă ca soluție pe termen lung instalarea Punctelor Termice Individuale și schimbarea sistemelor de distribuție a agentului termic în unul pe orizontală, cu contor individual la fiecare apartament, astfel încât să fie reglat autonom confortul termic de către fiecare consumator și facturat consumul real. În acest sens, Centrul Național pentru Energie Durabilă va investi începând cu acest an în eficiența energetică a sectorului rezidențial.