Se deschide primul centru din România pentru minorii dependenți de droguri. Cum se va desfășura terapia

Se deschide primul centru din România pentru minorii dependenți de droguri. Cum se va desfășura terapia centru tineri Sursă foto: Freepik

Primul centru de cazare și tratament pe termen lung pentru minorii dependenți de droguri se va deschide, joi, 29 februarie. Unitatea va oferi suport și familiilor adolescenților dependenți de stupefiante.

Centrul pentru minorii dependenţi de droguri va funcționa la Spitalul de Psihiatrie din Câmpina. Astfel, minorii vor beneficia gratuit de tratament pe termen lung și de cazare, iar părinții vor fi consiliați psihologic, anunță reprezentanții Asociației „Zi de Bine”. Adolescenții care vor fi internați în această unitate medicală vor putea să-și continue studiile.

Primul  centru pentru minorii dependenţi de droguri, aproape de inaugurare

Spital Constanta 2

Sursă foto: arhiva EVZ

Melania Medeleanu, membru fondator al Asociației ZI de BINE, a  precizat de ce a ales Spitalul de Psihiatrie Voila-Câmpina pentru acest centru de cazare și tratament pe termen lung. Reprezentanta organizației nonguvernamentale a subliniat, că este important ca adolescenții să nu simtă  că sunt „bolnavi” și urmează un tratament într-un spital

„Aveam nevoie de o incintă în spital, aveam nevoie de medici, de personal medical. La Voila au pavilion pentru copii, iar acest lucru este foarte important. În plus, spitalul este într-o zonă splendidă și asta o să le facă bine copiilor, cred eu. Ne-am înțeles cu managementul spitalului și am primit două saloane pe care le amenajăm ca să nu arate a spital, practic. Când vin la tratament copiii dependenți nu trebuie să resimtă atmosfera de spital. Cel puțin în salonul lor”, a precizat Melania Medeleanu, potrivit doctorulzilei.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consumul de droguri în rândul tinerilor, tot mai frecvent

tineri

Sursa foto Dreamstime

Potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog(ANA) cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescenţa este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la iniţierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanţe psihoactive (13 ani).

Ultimul raport ANA arată,  la nivel regional,  că indiferent de tipul substanței interzise consumate, cei mai mulți tineri consumatori de droguri provin din zona București-Ilfov.

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara, recent, că una dintre prioritățile Ministerului Sănătății este construirea centrelor pentru depdependenții de droguri. În România, din fonduri publice, funcționează doar două astfel de centre, a precizat ministrul Sănătății.