Centrele de permanenţă, la un pas de desfiinţare

Centrele de permanenţă, la un pas de desfiinţare

Sute de medici de familie care acordă asistenţă în aşa-numitele centre de permanenţă din mediul rural vor să-şi oprească activitatea deoarece nu au mai fost plătiţi de peste două luni.

După ce săptămâna trecută doctorii de familie au oprit prescrierea de reţete compensate nemulţumiţi de contractul-cadru, acum doctorii care lucrează în centrele de permanenţă anunţă că intenţionează să nu mai acorde asistenţă, deoarece de peste două luni nu au primit bani.

Astfel de centre funcţionează în zone izolate rurale, asigurând asistenţă medicală permanentă.

Probleme în Dolj, Gorj, Teleorman, Tulcea Cei 58 de medici doljeni din nouă centre de permanenţă aşteaptă să-şi primească drepturile băneşti pentru serviciile efectuate din iarnă până acum.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Conform contractelor, termenele de plată pentru gărzi erau la 20 de zile de la data raportării. Deci pentru luna ianuarie ar fi trebuit să primim banii până pe 28 februarie. Abia pe 12 martie am primit fondurile pentru serviciile din decembrie”, ne-a declarat medicul de familie Mihaela Ţigănuş, de la Centrul de Permanenţă din Pleniţa-Dolj.

Aceasta deserveşte zeci de mii de persoane, pe o rază de câteva zeci de kilometri.

În această situaţie se află toţi medicii de familie din centrele din Dolj, Gorj, Teleorman, Satu-Mare, Tulcea. „Se pune problema ca medicii să nu mai facă permanenţe, probabil că aceste centre se vor autodesfiinţa”, a declarat Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Adresele făcute la Casa de Sănătate Dolj, CNAS şi Ministerul Sănătăţii nu au avut rezultat. Deşi banii sunt încasaţi de la Casa de asigurări de sănătate, serviciile respective sunt decontate din bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii (MS).

MS încearcă să liniştească spiritele. „Am trimis pe 22 martie cererea de deschidere a finanţării către Ministerul de Finanţe, care a aprobat-o marţi, 30 martie. MS a trimis către CNAS transferurile de bani”, a spus Oana Grigore, purtător de cuvânt al MS.

Negocieri aprinse

Organizaţiile medicilor de familie se întâlnesc azi cu ministrul sănătăţii pentru a negocia conţinutul contractului pentru 2010. Medicii sunt ne mul ţumiţi pentru că nu au văzut forma finală a contractului şi normele.

„Nu puteam semna contractele, e ca şi când am semna în alb”, a spus Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.