Organismul de supraveghere nuclear al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și a avertizat despre un „risc foarte real de dezastru nuclear”.
Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), s-a declarat „extrem de îngrijorat” de rapoartele privind bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie.
Îngrijorarea vine în momentul în care Ucraina a declarat că părți ale instalației au fost „grav avariate” de atacurile militare rusești.
„Există riscul real al unui dezastru nuclear”
Cea mai mare centrală nucleară a fost cucerită de ruși în luna martie. Angajații ucraineni au fost păstrați la centrală, dar Kievul a acuzat forțele ruse că au lansat rachete în zonele civile de la fața locului, folosind „tactici teroriste”.
Loviturile de vineri subliniază „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a spus Grossi într-un comunicat.
„Orice putere de foc militară direcționată către sau dinspre instalație ar echivala cu jocul cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el. Personalul ucrainean trebuie să-și poată îndeplini sarcinile importante „fără amenințări sau presiuni”, a spus el, precizând că AIEA ar trebui să aibă voie să ofere sprijin tehnic.
Grossi a mai menționat că pentru a proteja oamenii din Ucraina și din alte părți de un potențial accident nuclear, cu toții trebuie să ne lăsăm deoparte diferențele și să acționăm acum. A adăugat că AIEA este pregătită, la câteva zile după ce a declarat că centrala este „complet scăpată de sub control”.
Există riscul de scurgeri radioactive
Operatorul uzinei Zaporojie a declarat că loviturile de rachete rusești au forțat închiderea unei „unități de putere”, adăugând că există riscul unor scurgeri radioactive.
Atacurile „au cauzat un risc serios pentru funcționarea în siguranță a centralei”, a scris operatorul Enerhoatom pe Telegram.
Forțele ruse dețin centrala și zonele învecinate de la Zaporojie. Centrala este formată din șase reactoare cu apă sub presiune și stochează deșeuri radioactive.
Civilii din orașul Nikopol, din apropiere de centrală, care se află peste râu și care este încă sub control ucrainean, au declarat pentru BBC că rușii trăgeau cu rachete din zona din jurul fabricii și mutau echipamente militare în complex.
„Orice bombardare a acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea chiar a faptului că creează o ameninţare pentru o centrală nucleară”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit BBC.
UE condamnă Rusia pentru atacurile de la centrala nucleară din Zaporojie
Uniunea Europeană condamnă „violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de către Rusia cu activităţi militare desfăşurate în jurul centralei ucrainene de la Zaporojie, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei europene Josep Borell.
„UE condamnă activităţile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o violare gravă şi iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară şi un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaţionale”, a acuzat el într-un mesaj pe contul său de Twitter, potrivit Agerpres.