Iarna care se anunță dificilă, fără căldură și apă caldă, în condițiile în care sistemul centralizat de termoficare nu este funcțional, îi face pe mulți români să-și caute soluții alternative de încălzire.
Problemele financiare și tehnice cu care se confruntă CET-urile din întreaga țară, din cauza prețurilor mari la gaze și a coloanelor degradate, îi determină pe mulți să-și caute surse alternative de încălzire pentru iarnă.
O posibilă soluție ar fi încălzirea cu aeroterme și calorifere electrice. Doar că aici apare problema consumului de electricitate foarte ridicat. Or, pentru mulți dintre cei care locuiesc în apartamente de bloc vechi, aceasta reprezintă o problemă, dat fiind că rețelele electrice sunt depășite. Acestea se pot defecta oricând dacă sunt suprasolicitate. În plus, într-un astfel de caz vorbim și de costuri foarte mari la factura de energie electrică.
În aceste condiții, o altă alternativă de încălzire, mult mai eficientă este montarea unei centrale de apartament. Numeroase persoane se orientează spre aceste sisteme care, în timp, asigură confort, fără a fi dependent de sistemul centralizat.
Cei care locuiesc într-un apartament de bloc pot opta pentru o centrala termică pe gaz sau pe electricitate. Centralele pe gaz sunt mai eficiente și au costuri de funcționare mai mici decât cele electrice.
Procedura de montare a unei centrale termice
Astfel, până când noua centrală termică de apartament va fi pusă în funcțiune, solicitantul trebuie să se pregătească pentru multe bătăi de cap și ceva cheltuieli.
Cei care doresc să-și monteze o centrală termică în apartament, trebuie să se intereseze din timp ce pași au de urmat, ce documente și avize au de obținut. De asemenea, trebuie spus că montarea unei centrale de apartament nu este permisă în orice perioadă a anului.
Primul lucru pe care trebuie să-l facă un cetățean care dorește să-și monteze o centrală termică de apartament este de a solicita debranșarea de la sistemul centralizat de termoficare. Dacă nu obține acest acord, întregul demers este zadarnic. De aceea trebuie început de aici.
Cererea se poate depune la societatea de termoficare sau la asociația de proprietari. Iar odată cu aceasta este nevoie și de acordul vecinilor care trebuie să semneze un formular în acest sens.
Pe lângă aceasta trebuie făcută o altă solicitare la furnizorul de gaze naturale, pentru extinderea rețelei de gaze până la locul de consum, adică la apartament. Pentru alimentarea centralei de gaze este nevoie de o coloană diferită de cea montată inițial pentru conectarea aragazului.
Apoi trebuie contractată o firmă care să se ocupe de de montarea și racordarea cenralei la rețeaua de gaze.
Documentele de care este nevoie
Există firme specializate care se ocupă, contra cost, de toate aceste proceduri și de întocmirea documentelor necesare montării unei centrale de gaze. Însă, cei care doresc să economisească niște bani trebuie să știe că au nevoie de următoarele documente:
Proiectul de instalației avizat de compania care montează centrală;
- Procesul verbal de recepție a lucrării de încălzire;
- Factura de achiziție a centralei termice;
- Certificatul de garanție al centralei termice;
- Manualul de utilizare al centralei termice;
- Raportul primei puneri în funcțiune, eliberat de tehnician;
- Declarație de conformitate pentru instalația de încălzire;
- Copie după autorizația ISCIR de montaj.
Aceste documente trebuie păstrate și puse la dispoziția oricărei instituții care le solicită, în cadrul verificărilor periodice.